Ronjenje na dah - prvenstvo Europe by Lidija Lijić

 

Zanimljivu i osobnu priču s prestižne tekme za najbolje ronioce starog kontinenta šalje nam Lidija Lijić, multisportašica, avanturistica, putnica i inspirativna splitska sirena koju možete pratiti po svijetu iznad i ispod površine preko njene FB stranice Lidija Lijić Freediving.

 

Negdje daleko početkom godine započeo je novi ciklus priprema za sezonu 2014, sa ciljem odlaska na europsko prvenstvo Tenerife 2014. Dugo pripremno razdoblje s receptima za uspjeh, treninzima smiksanim od strane našeg trenera Ivana Drviša, imalo je za cilj napredovati u svim segmentima i konačno , s lakoćom se otisnuti od 4.-tog zida i preroniti 200+ metara.

Pretrčani i odvoženi kilometri , preplivane ,preronjene milje, disanje i ne disanje,podignuta kilaža, ubitačni kondicioni trenizi s Dariom, kvalifikacije na državnim prvenstvima i konačno, mjesto u reprezentaciji i odlazak na Europsko prvenstvo. Dok su skoro pa bose noge izgleda najbolje za trčanje, meni je za cardio treninge najdrže bilo odrađivati na Giant ANYROAD bicikli.Koja je udovoljila svim mojim zahtjevima cestovne i makadam vožnje. Da ne spominjem težinu, koja je u slučaju da nosite biciklu na 4. Kat zgrade, jako bitna :)

Ostavili smo kiše u Hrvatskoj i odletili oko 200 milja zapadno od Afričke obale na sunčano Kanarsko otočje. Natjecanje se održavalo u Santa Cruzu, glavnom gradu Tenerifa, najvećem otoku u skupini.

Kanari su otočje vulkanskog podrijetla, koje se na prvi pogleda ogleda u krajolicima vidiljivim i pogledom na obronke iz glavnog grada. Planina Teide sa vrhom visine od 3718m, najviši je vrh Španjolske. Kontrastnu obalu čine crne vulkanske stijene i na mjestima skrivene pješčane plaže.

Ipak na obalama gospodari moćni Ocean, tako da je više promatrača negoli hrabrih kupača.

Program natjecanja, nije nam ostavljao puno vremena za razgledavanje, jel trebalo je izboriti finale u svakoj pojedinačnoj disciplini, zatim u finalu dati sve od sebe.

Statikom, / disciplina u kojoj ronioc pluta nepomično na površini i drži dah, mjeri se vrijeme/ sam probila tremu, ne pretendirajući na ikakav rezultat. Zagrijati se sa statikom preko 5 minuta bio je ostvareni cilj.

Drugi dan natjecanja kvalificirala sam se /zajedno sa Katarinom, Brunom i Goranom / u finale dinamike s perajama.

Na dan finala sjalo je sunce i ljeskalo se o pločice mozaika na dnu bazena. Realno to i nije bitno, al tad mi je to sunce govorilo da te će bit dobar dan za ronjenje.

Rezultat će biti produkt dosadašnjih treninga, situacije u mojoj glavi, trenutnog položaja zvijezda /čitaj utjecaja faktora poput :sunca ,vjetra, fluidnost bazena,volje peraje i raznih nepoznatih sila /. Samo je jedan pokušaj da to sve to sjedini u jednu pozitivnu energiju u obliku dobrog zarona.

Sjedeći na rubu bazena , u pozadini sam čula odboravanje . Sa svakom novom sekundom, otkucaji srca su mi rapidno rasli. U tom zadnjem udahu, sve se polako gasilo. Samo je ostao bazen ispred mene i gomila vode kroz koju je trebalo proć.
Nakon 4.-tog okreta tj 200m, odlučila sam izronit i tako ić na siguran bijeli karton, te ostavit prostora za jump blue – moju najbolju disciplinu. Pozicionirala sam se na 4. mjesto i „nabrijala“ na jump blue. U jump blue-u sam se kvalificirala relativno lako i sad je samo trebalo stisnuti sve snage u 6-om danu natjecanja, i odradit dobar zaron.

U momentu kad obučem ronilačko odijelo, ostatak svijeta za mene utihne. Ispred mene samo ostane more i konop, koji slijedim na zaronu uz pucketanje mora dok ležim na površini pripremajući zaron.

Tog dana finala, kiša je pljuštala, nebo je grmilo, šta mi i nije previše smetalo. Pogotovo kad je Ilaria Bonin / aktualna svjetska prvakinja u ovoj discpilini/ izronila s lako dohvatljivim rezultatom od 153m. Nekako sam vizualizirala taj okret konopa na stranici koja bi znacila 155m +… i eventualno ako sve bude savršeno, svjetski rekord . Ilaria mi je posao olakšala, kao što mi ga je otežala 2 i 4 godine prije, kad je srušila moje svjetske rekorde, te postavila zavidne dužine.

Finale. Ivo – trener ,me na luft madracu s likom spidermana odvlači do startne bove. Na samom startu sjedim na roza bananici hello kitty i pripremam zaron. Mislim se, ako mi ova četa super junaka ne pomogne , ne znam tko hoće.

Kiša je. More se poprilično uzburkalo,virim ispod površine, a tamo.. mir. U momentu kad je sudac odbrojao 2 minute do zarona, duboko sam udahnula i krenula s pakiranjem /zraka/ . Negdje u pozadini sam čula trube i glasno vikanje na španjolskom…ali meni je tad već sve bilo plavo pred očima. U zadnjem udahu, sudac, maske pune začuđenih očiju me uhvatio za ruku, pojašnjavajući da se sve otkazuje i pokazujući mi smjer obale i crno nebo s druge strane.

U nekoliko minuta je sneveralo. More je u nekoliko minuta postalo smeđe ko čokoladno mlijeko. Kiša je pljuštala,more divljalo , a ja sam se još nekako potajno nadala, da će to sve prestat i da će se nebo smilovat, pustit me da zaronim. Dok sam tako sjedila, negdje na granici smrzavanja, Katarina, Goran i Vanja su davali sve od sebe da se ne podhladim. Katarina je u jednom momentu skinila svoje čarape i ponudila mi ih. Kraljevstvo za čarape, i srce puno sreće jel mi je bosonoga djevojka, uljepšala kišni dan.

Još 4 sata smo čamili na neveri, na žalost natjecanje je otkazano. Tako to ide u sportu, pogotovo u ronjenju gdje je svaki zaron u milosti Oceana. Jedno lagano razočaranje … ipak nova sezona će opet doć , s novim izazovima i novim prilikama…. A rezultat će se već negdje ostvarit , a tu večer je sreću i tugu radi dobrih, loših i ne ostvarenih rezultata trebalo isplesat i ismijat.

Discipline:

Jump Blue (JB)
Disciplina u kojoj ronilac zaranja na dubinu od 10m i ondje obilazi bridove horizontalnog kvadrata stranica 15x15m. Mjeri se ukupan prijeđeni put ronioca(u koji su uračunati i uron i izron).

Dinamika sa perajama (DYN)
Ronilac se kreće horizontalno i pokušava preroniti što veću daljinu. Dozvoljena je upotreba peraja ili monoperaje i ruku. Dynamic With Fins (dinamika s perajama) je tipičnija disciplina od dvije discipline kojima se mjeri daljina jer se koristi specifična oprema: duge peraje ili monoperaja. Izvedba može biti priznata u bazenu minimalne duljine 25m. Kombinira se sa statikom na bazenskim natjecanjima.

Statična apnea (STA)
Ronilac zadržava dah što je duže moguće uronjenih dišnih organa, tijelom u vodi ili na površini vode. Static Apnea (statika) je jedina disciplina u kojoj se mjeri trajanje zarona i uz constant weight i dinamiku s perajama jedna je od tri discipline koje se uzimaju u obzir u međunarodnim ekipnim natjecanjima. Izvedba može biti priznata u bazenu ili na otvorenim vodama (more, jezero, rijeka itd.).

 (c) 2010. - 2012. Ekspedicija.net