TravelTipMagazine: Putovanja s više adrenalina

TravelTipMagazine: Putovanja s više adrenalina

Skakali su najviši bungee, ronili s velikim bijelim morskim psima, pedalirali na otok Jabuku, dovukli kofer na vrh Europe...Za putovanja su, kažu, uvijek spremni.

Fotografije: Vitomir Maričić iznad afričkih oblaka (gore); Buddhin hram u Nepalu (dolje lijevo); najveći cvijet na zemlji, iako vrlo rijedak, Vitomir je pronašao u prašumama Indonezije (dolje sredina); Lac Blu, francuske Alpe (dolje sredina desno); penjanje zaleđenih slapova, Austrija (dolje desno).

Inicijativa nekolicine entuzijasta, osnovana prije osam godina pod prvotnim nazivom "TLI team", posljednje četiri godine raste pod nazivom "Ekspedicija.net".

Od kada je otvorena stranica putem koje je bila promovirana prva studentska ekspedicija "Kilimanjaro Africa 2010.", Ekspedicija.net je u neprekidnom širenju sadržaja i projekata.

Kroz projekte se dosad okupilo četrdesetak ljudi koje veže zajednička želja i interes za istraživanje geografskih, ali i vlastitih granica na najrazličitije načine. Bilo da se zajedno penju, treniraju ili organiziraju volonterske akcije kako bi pomogli u ostvarenju humanitarnih ciljeva, članovima Ekspedicije je najvažnije da su aktivni te da doprinose vlastitom, ali i razvoju društva.

Fotografije: Siniša, Zoran, Vitomir i Sandro na pripremi u švicarskim alpama; Sandro Erceg na liticama Kilimanjara; Vitomir pred riznicom u Petri 

Znatiželja i zabava kao pokretači
Ekspedicija rado motivira i logistički pomaže i druge da krenu ka ostvarenju svojih ciljeva, a jedan od glavnih partnera im je Udruga Kocka, kojoj pomažu u realizaciji raznih radionica za djecu i ekspedicijskih putovanja koja mladima, koji ih prate, otvaraju oči u jedan novi svijet mogućnosti. Nerijetkoim se pridružuju i novi ljudi, koji žele sudjelovati u nekom od uspona ili putovanja koje organiziraju, a mnogi im se obraćaju i za savjete vezane uz putovanja na neke od destinacija koje su već istražili.

Vitomir Maričić, osnivač Ekspedicije, otkriva da je proputovao pedesetak zemalja. U neke od njih, primjerice, Kirgistan, Skandinaviju, Nepal, Tajland, Australiju, Kinu, ali i u više zemalja sjeverne i južne Amerike, bi se želio i vratiti kako bi ih još detaljnije istražio. Nekima bi pak možda valjalo dati i drugu priliku, ali svijet je velik.

Fotografije: šetnja jordanskom pustinjom; Vitomir u okladi s Hindu yogijem

Najveća mu je strast staromodni "roadtrip", iako sportaša u njemu najviše "vuče" penjanje i ekspedicije koje su mu otkrile drugačiji svijet putovanja. Onaj u kojem se putuje s više adrenalina. Iza ekipe koja čini Ekspediciju razna su takva "adrenalinska putovanja". Skakali su najviši bungee, vozili "svašta po svuda", ronili s velikim bijelim morskim psima. Pedalirali na otok Jabuku, igrali najviši picigin, dovukli kofer na vrh Europe, u odijelima se popeli na šest tisuća metara... Za putovanja su spremni uvijek, a pokreću ih, navode, znatiželja i zabava.

 


TravelTipMagazine (str. 84-85), 01.10.2014.

Napisala Vlatka Vužić - Fotografije: arhiva Ekspedicija.net 

 (c) 2010. - 2012. Ekspedicija.net