Jabuka 2014 - novi horizonti

 

Danas istraživanja novih prostora i ekspedicije u klasičnom smislu riječi postaju suvišne. Sve je istraženo, dostupno, viđeno. Da bi zadovoljili osobnu, ali i ljudsku, osnovnu, potrebu za istraživanjem, otiskujemo se u najintimniju ekspediciju do sad.

U novom projektu, avangardnoj  ekspediciji na Jadranu, pokušat ćemo se svojom energijom probiti do izoliranog i dalekog otoka Jabuke, na do sada neviđen način, pedalirajući, penjući, trčeći, roneći, plivajući, balansirajući između egzistencije i esencije, prepušteni isključivo hrani koju ulovimo i mislima koje generiramo uranjajući u sebe kroz pokret i aktivnosti u kontekstu Jadranskog mora i obale.

Cilj

Želimo provjeriti koliko je vremena i znoja potrebno da se ispedalira cestom etapa Rijeka Split, a zatim pedalinom otploviti do Jabuke i popesti se na njen vrh te time okruniti pustolovinu. Putem ćemo iskoristiti vrijeme da započnemo pustolovni “peljar” naše obale bilježeći i testirajući lokacije za dws, slacklining, ribolov, ronjenje na dah, trailrunning, biciklizam, sportsko penjanje i ostale vrhunske aktivnosti u kojima je moguće besplatno uživati na našoj obali. S obzirom na atraktivnost i bogatstvo naše obale, pokazat ćemo da ovakav “peljar” mogu ograničiti jedino nedostatak kreativnosti ili volje samih protagonista. Želimo penjati neispenjane stijene. Misliti nezamislivo. Doživjeti sebe i okoliš na novi, intenzivniji način. Možda nećemo stići do Jabuke, no definitivno ćemo imati iskustvo vrijedno dijeljenja s drugima.

Film

Da bi jedinstven pokušaj gusarenja iskustva pedalama po Jadranu ostao kvalitetno dokumentiran, u stopu nas prati mlada i kreativna, ali i iskusna, profesionalna ekipa fotografa i snimatelja. Svi zajedno ćemo proizvesti dokumentarni film koji prati razvoj pustolovine, misli, gladi, probleme, padove i naravno uspone u nekim od najljepših dijelova Jadrana. Možda je ovaj film onaj poticaj koji nekima fali da se otisnu od obale i krenu ploviti na svojim idejama.

Članovi

Dvočlana posada pedaline u sastavu Vitomir Maričić i Vedran Vukić svojim sportskim iskustvom dodati će težinu na stranu uspjeha u hoće-neće vagi koja će neizbježno pratiti ovaj pothvat od početka do kraja. Osim zadatka da prežive, trebaju i doprinjeti snimanju svega, jer danas je nedostatno reći, tko preživi – pričat će.

Upravo zato, jednako važna je i posada na plovilu koje će uz Vitomira I Vedrana  dokumentirati ovaj jedinstven pokušaj. Petra Mrša imati će pune ruke posla koristeći svoju renomiranu snimateljsko fotografsku ambidekstriju do maksimuma. Ako ona što propusti snimiti, iskusna snimateljica Tamara Dugandžija vreba s druge strane. Prste na okidačima će ovisno o mogućnostima imati još poneki fotograf ili snimatelj.

 

 (c) 2010. - 2012. Ekspedicija.net