Hiperaktivci se vratili s uspješne ekspedicije u Španjolskoj

Nedavno je završila prva 20-dnevna istarska sportsko-penjačka ekspedicija na ponajboljoj penjačkoj destinaciji u Španjolskoj - Chulilli, smještenoj u regiji Valencia. Penjačka ekipa u sastavu Goran Matika (Hiperaktiv Pazin), Enna Peroš (Hiperaktiv Pazin), Ulric Rousseau (Kanada) i Eva Moya Prado (Meksiko) uspjela je u svom osnovnom cilju koji su si postavili prije puta  - u šestnaest penjačkih dana ispenjali su više od stotinu zahtjevnijih penjačkih smjerova ocjene od 6a do 8a od čega više od 70 različitih. Zadovoljstvo zbog dostignutog visoko postavljenog cilja dodatno su osnažila dva osobna uspjeha, zapažena i na nacionalnoj razini, koja je pazinski penjački par ostvario. Svrha ekspedicije – usavršavanje, je možemo reći više nego uspjela, te se nadamo novim izvještajima ove (Hiper)aktivne ekipe s najboljih svjetskih penjališta!

Evo nekoliko informacija od samih protagonista ove priče, Goga i Enne:

Koliko ste planirali i pripremali se za ovaj đir?
Projekti se uvijek planiraju, nekada se uspiju ostvariti kao Chulilla, a nekada ostaju kao ideja, zbog razno raznih okolnosti, za neku drugu priliku. Chulilla je kao ideja nastala još u ljeto 2013., ali bilo je puno neizvjesnosti do kraja rujna 2014. zbog Ulricovog i Evinog puta u Libanon gdje su opremali nova penjališta. Kada su konačno bili 100% sigurni da mogu doći u Chulillu, tu smo uskočili i mi u priču i krenuli s pripremama i pronalaskom sredstava za put. Usput smo bacili bubu u uho i Bečanima da nas posjete nakon Petzl rock tripa, što se pokazalo odličnim potezom za Klemena koji je u Chulillu došao u top formi.

 

Kako ste posložili ekipu?
Ekipa se složila u kratkom roku, Ulrica smo slučajno upoznali pred 3 godine u Splitu i od onda planiramo kratke ili duže zajedničke ekspedicije.

Na ovakvim putovanjima bitno je da imaš povjerenja u partnera/e i da nema komplikacija oko nebitnih sitnica jer stvari su u načelu jednostavne i svi smo odrasle osobe. Razgovor je definitivno bitna stvar, nema gluhog telefona i izbjegnu se nesporazumi (pogotovo kada barataš sa tri jezika :)) Jedini koji je imao prohtjeve bio je Malik :)

Kako bi usporedili smjerove, ocjene i popularnost penjanja kod nas i tamo?
Svega je više i penjača i stijene i popularnosti. U istom periodu Chulillu su posjetili penjači iz raznih država. Multinacionalnost i multikulturalnost bile su na vrlo visokom nivou. Samo u našem apartmanu istovremeno za stolom su se našli Kanađanin, Meksikanci, Slovenci, Španjolci, Austrijanci i Hrvati i to svi do jednog penjači.

Što se tiče dužine, nema smjera ispod 30 metara bilo koju ocjenu da penješ, a ocjene su kao i kod nas, nešto lakše, nešto taman, nešto teže. Ali kad i penješ lagani smjer od 30 metara za zagrijavanje naravno da ti je lagano kada imaš kondicije na bacanje.

Koliko vremena dnevno trošite na treninge penjanja?
Kojeg vremena? :) Želje su uglavnom 5-6 penjačkih dana tjedno, što se u realnosti svodi na 2-3 penjačka dana.

Čega fali u hrvatskom penjanju?
Fali penjača i popularnosti ovog sporta, a stijene i potencijala imamo na pretek.

Najbolji i najgori trenutak putovanja?
Najgori: Imali smo dva loša trenutka. Prvi je bio Malikova kriza „hoću doma“ nakon dva tjedna, a drugi nakon 20 dana sunca i penjače slijećemo u Treviso okružen oblacima i maglom. Povratak u realnost...

Najbolji: Kraj drugog i početak trećeg tjedna. Taman se ufuraš u svakodnevno penjanje, a još uvijek nisi preumoran.

Planovi za iduće putovanje?
Planovi su krenuli još u Španjolskoj, a odluka je pala na Mexico, novoopremljeno penjalište „El salto“. Nadamo se da ćemo uspjeti u ostvarenju i ove ekspedicije s obzirom da ima jako malo natječaja koji podržavaju međunarodnu suradnju van granica EU. Back up plan je Portugal.

Koja su vam omiljena penjališta u Hr?
Ima ih puno i sva su posebna po tipu stijene, stilu i težini ali domaće je domaće. Glasamo za Istarska penjališta.

A malo šire, recimo u Europi?
Nakon ove ekspedijice, Chulilla definitivno zauzima prvo mjesto nakon Ceusa (Francuska). Vraćamo se prvom prilikom.

Imate li neki najljepši smjer, neki favorit koji ste do sada penjali?
Gogo: Teško je izabrati savršeni smjer i savršenu liniju iz mora dobrih smjerova koje sam do sada penjao. Svaki smjer ima svoju priču, svoju dušu i svaki od njih nosi svoju težinu, bilo fizičku ili psihičku. Isto tako vrijeme uloženo u smjer od kada sam smjer počeo napadati do kada sam ga popenjao bilo da se radi o ocjeni 6a, 7a ili 8a... puno je tu faktora...

Enna: Uf najteže pitanje do sada... Mislim da je Gogo rekao sve baš onako kako treba.

Očekivanja od ovog projekta prije polaska?
Gogo: Da će nam se sve posložiti sa pristupom, smještajem, vremenom,... i da ću uspjet stisnut 8a na pogled.

Enna: Malik će sam hodati do stijene i nadam se da ću popenjati 7a, 7a+ na pogled

Vaši najveći uspjesi na ovom projektu?
Gogo: Popenjan 8a na pogled i uspjeli smo ispuniti zadani cilj i popenjati 100 smjerova

Enna: Malik je uglavnom hodao sam do stijene i popela sam 7b+ na pogled.

A ako usporedimo to s nečim prije projekta?
Enna: Ne sjećam se ničega prije Španjolske :D. Živjeti tempom penjača je rekord i prije i nakon ekspedicije.

Gogo: osobne rekorde vidim svakodnevno , puno odricanja , tempiranje posla, obitelji i svih zanimljivih i ludih smjerova koje je priroda stvorila samo za nas.

Koliko ovakav put pomaže penjaču u razvoju? koliko su važni ovakvi izleti i promjena ambijenta?
Pomaže puno. Ukratko bismo rekli: nova penjališta, nova iskustva. Biti „najjači u selu“ nije uvijek najbolja opcija, a što se penjanja tiče raznovrsno je uvijek najbolji izbor.  Putovanjem po svijetu osim što upoznaješ puno novih ljudi, formiraš se kao osoba i počinješ shvaćati što je u životu ustvari bitno.

Koliko ovakav put košta i jeste li imali pomoći sponzora?
Sponzori naravno. Teško je u ovako kratkom roku samostalno isfinancirati cijelu ekspediciju. Nas su podržali Grad Pazin, Grad Buzet, Savez sportova Istarske županije i obrt Altus kojima ovim putem zahvaljujemo. Osim lokalnih sponzora ekspediciju su podržali i mnogi drugi sponzori sa opremom i djelomičnim pokrivanjem troškova smještaja za Ulrica i Evu.

 (c) 2010. - 2012. Ekspedicija.net