Todo posibile, nada seguro - the record checklist

Kao što je ranije najavljeno, ovo ljeto krećemo u Južnu Ameriku i lov na rekorde. U planu je proputovati debelo preko 10000 kilometara i pronaći barem 10 rekordnih pojava, ustvari njihovih stvarnih lokacija kako bi se sami uvjerili, ili možda razuvjerili, u njihovu "rekordnost". Da, naravno, danas je najlakši način Google - sve se da provjeriti, ali najlakši način nije uvijek najzabavniji. TLI članovi su poznati sakupljači iskustava na svojoj koži i vodeći se pretpostavkom da je osobno iskustvo nezamjenjivo, krećemo na put. Svaki od rekorda pokušat ćemo što bolje dokumentirati i na licu mjesta utvrditi radi li se stvarno o rekordnoj pojavi za naš planet ili je to plod mašte, predaje, neinformiranosti, loše percepcije ili dobre promidžbe. Naše izvještaje i zaključke, koliko bude moguće redovito, objavljivat ćemo na ovim stranicama.
Predstavljamo vam listu rekorda (radnu verziju) Todo posibile, nada seguro:

Najviši grad na svijetu

Posjetit ćemo grad koji neki izvori smatraju najvišim na svijetu. Kakav je život na visini i o kojoj se točno visini radi? Imaju li zimi 7 metara snijega? Imaju li uopće ljeto?

Najviša cesta na svijetu

Kamo može ići najviša cesta? Što je uopće cesta? Kako bi bilo provoziti se njome?

Najveća prašuma na svijetu

Usporedit ćemo najveću svjetsku prašumu, pluća planeta, s tropskim kišnim šumama Azije, Indonezije, Australije, najvišim šumama svijeta u Sjevernoj Americi i ostalim šumama koje smo do sada posjetili.

Najviše svjetsko plovno jezero

Svi se sjećaju imena tog jezera sa satova geografije. Zašto je toliko važno, je li ta titula opravdana?

Najviši glavni grad na svijetu

FIFA i njene zabrane igranja utakmica proslavile su ovaj grad, ionako bogate povijesti. Provjerit ćemo koliko je teško odigrati utakmicu na "visini" zadatka.

Najopasnija cesta na svijetu

Cesta navodno toliko opasna da je nedavno zabranjena za promet. Dok je još dozvoljen MTB spust iskoristit ćemo priliku da istražimo temu.

Najdublji kanjon na svijetu

Koliko je to točno duboko? Dublje od Mrtvog mora? Koliko je usko, kako izgleda? Je li moguće montirati slackline?

Najpoznatija plaža i najatraktivnije guze planeta

Je li ova i u Hrvatskoj opjevana plaža stvarno bolja od svega što smo do sada vidjeli? Konkuriraju li plaže Australije, Tajlanda, Hrvatske, Kalifornije, Španjolske, Zanzibara, Šri Lanke, Čilea i ostatka svijeta gdje smo se imali priliku kupati? Muški i ženski sud - istraživanje kvalitete pozadine brazilskih latino djevojaka. Brazilijane vs tanga?

Najveći stadion na svijetu

Utakmice, koncerti, natjecanja, tko, kako i zašto nosi mitski naziv najvećeg stadiona na svijetu?

Najpoznatiji svjetski geoglifi

I najveći? I najstariji? Svemirci i svemirska posla? Ili razbibriga pradavnih naroda? Provjerit ćemo.

Najveća slana površina

Nakon uspona na Sodomu, planinu isključivo od soli, ranije ove godine, idemo u slanu pustinju, najveću na svijetu. Skrovite oaze života, optičke varke i ogromne reflektivne površine, hotel od soli i neslane šale cijelim putem.

Najveći grad na svijetu

Grad drevne civilizacije koji slovi za najveći grad u svoje vrijeme i biser izbrisane civilizacije. Mislilo se da je to centar svijeta. Isplati se pogledati.

2 svjetska čuda

U lovu na rekorde nabasati ćemo i na 2 svjetska čuda. Iako ne spadaju u rekordne kategorije, želimo procijeniti što ih točno svrstava u prestižnu grupu elitne svjetske baštine i oduzimaju li dah baš toliko?

Da naš pohod ne ostane samo promatračko istraživački, odlučili smo ostaviti traga i nekim svojim rekordima:

Navijači

Smatramo da ćemo biti prvi navijači hrvatske reprezentacije u susret svjetskom prvenstvu u Brazilu te ćemo povesti prvo navijanje za naš što bolji plasman.

Picigin

Pokušat ćemo pronaći lokaciju za najviši picigin na svijetu. Ako se ne smrznemo, poslat ćemo razglednicu širenja hrvatske tradicije u neslućene visine.

Odijela

Pronaći ćemo ogroman vulkan i popeti se na njega. Nije to neki podvig, imamo iskustva u penjanju preko 5 i 6 tisuća metara, ali ovaj puta želimo se penjati kao Bond, James Bond. U odijelu i kravati, elegantno i brzo i postaviti rekord za najveću nadmorsku visinu dosegnutu u odijelu. Najviša odijela na svijetu.

Čistoća

Legendarno psihoaktivno piće Ayahuasca koje tisućama godina slovi za eliksir koji pročišćava dušu i tijelo kroz trans na rubu izvantjelesnog iskustva će nam u tome pomoći. Za to moramo prvo pronaći šamana koji zna drevnu recepturu i voljan je eksperimentirati sa navijačima koji nose odijela, koji bi onda postali - najčišći, produhovljeni Hrvati.

Najmoćnije piće

Okultno piće Nitro, službeno piće TLI tima, kod mnogih koji su ga probali ostavlja dojam najjače rakije. Poseban blend domaćih travarica prožet suhim korijenom encijana djeluje moćnije od svih domaćih žestokih pića koje smo probali. Računica je da bi koktel Nitra i Ayahuasca morao biti najmoćnije piće na svijetu.

Na svakom putu, a pogotovo ovih razmjera, mogući su i rekordni zastoji, nezgode, pogreške. Da bi minimizirali takve situacije i eventualno se izvukli iz gabule računamo i na logističku pomoć agencije Da,da,da želim putovati! – hrvatskim rekorderima u niskim cijenama putovanja i partnerima projekta Todo posibile, nada seguro.

 (c) 2010. - 2012. Ekspedicija.net