TLI tim pohodi Prag

Vitomir Maričić i Ivan Fućak ove će se nedjelje natjecati na Praškom maratonu i braniti boje TLI tima.

Maraton je najduža trkačka atletska disciplina, koja se standardno trči na dionici od 42195 m. Općenito se maraton smatra najtežom atletskom disciplinom ali i jednom od najtežih sportskih disciplina uopće. Natjecanje je uspostavljeno u spomen na legendarnu trku grčkog vojnika Filipida, koji je nosio vijest o Bitci kod Maratona do Atene, da bi po dolasku i predaji vijesti preminuo.

Praški maraton osnovan je 1995. i od tada je postao značajan sportski događaj te mu je dodijeljen IAAF (Međunarodna atletska federacija) Gold Label status što je najviši status koji maraton može imati prema IAAF kriterijima i koji danas posjeduje samo 17 maratona. Prema medijskim izvješćima to je "najmeđunarodniji" maraton na svijetu, gdje dvije trećine trkača dolazi iz 55 različitih zemalja. Trasa Praškog maratona smatra se jednom od najljepših na svijetu. Ove godine trka se uživo može pratiti i na Eurosportu.

U pratnji im je i "stručni stožer" u sastavu Milan Bogovac i Alen Mance. Ovom utrkom promovirati će i Klub Palach, kultno riječko okupljalište, koje je dobilo ime po češkom studentu Janu Palachu. Jan Palach studirao je filozofiju na Karlovom sveučilištu u Pragu te se nakon invazije Varšavskog pakta 19. siječnja 1969., u znak protesta zapalio u središtu Praga. Tim činom postao je simbolom borbe svoje domovine za slobodu i nezavisnost. Nakon pada komunizma Jan Palach odlikovan je brončanim križem koji je uzidan na mjesto samozapaljenja, te je trg preimenovan njemu u čast. Klub Palach osnovan je 1968. kao studentski klub, a ubrzo nakon protesta Jana Palacha u Pragu preuzima njegovo ime, te ga zadržava sve do danas.

Ekipa je na putu za Češku od rano jutros, po povratku izvještaj i slike, a s obzirom da je izaslanstvo pod pokroviteljstvom Palacha... tamo ćemo i proslaviti, nadamo se, uspješnu trku!

 

Naši natjecatelji na slikama

 (c) 2010. - 2012. Ekspedicija.net