Riječki momci poput Jamesa Bonda

Riječani željni sportskih i avanturističkih projekata, okupljeni u inicijativu TLI koja djeluje već godinama s raznim sportsko-ekspedicijskim projektima, odlučili su se na nesvakidašnju bungee avanturu – skok s 220 metara visoke brane Verzasca u Švicarskoj. Ekipu su činili Vitomir Maričić, Sandro Erceg, Boris Erceg i Aleksandar-Saša Milaković.

Riječ je o trenutno najvišem komercijalnom skoku te vrste na svijetu. Radi se o klasičnom bungee skoku gdje je usporavanje i zaustavljanje prepušteno samo elastičnom bungee užetu. U 220 metara visokom skoku može se uživati u gotovo 7 sekundi slobodnog pada, dok iz prvog lica sve skupa djeluje samo kao nekoliko trenutaka u vjetru. Upravo je taj skok korišten u filmu Golden eye, gdje James Bond u svom atraktivnom stilu otvara film ovom egzibicijom. Bondov skok proglašen je i za najbolju filmsku vratolomiju svih vremena, pa ga kompanija koja drži koncesiju na skokove s pravom reklamira kao najpoznatiji skok na svijetu.

„Ovaj skok je definitivno nezaboravno adrenalinsko iskustvo koje te natjera da poželiš još čim završiš. Odličan je osjećaj padati niz tako visoku branu u takvom ambijentu. Da postoje još viši skokovi, vjerujem da bi mi bungee postao svojevrsna ovisnost“, svoja iskustva prenosi Sandro Erceg.

Pogledajte kratku dokumentarnu snimku skoka:

Nažalost, iz podnožja brane zabranjeno je snimanje zbog straha od terorizma pa smo lišeni najatraktivnijih kadrova.

„Šteta što su nam zabranili te snimke, no nadoknadit ćemo to već na sljedećem skoku, kojeg planiramo u Austriji. Radi se o nešto nižem, 192 metra visokom, ali po mome mišljenju atraktivnijem skoku jer se radi o vijaduktu, a imat ćemo i najkvalitetniju Olympusovu opremu“, navodi Vitomir Maričić, osnivač TLI-a.

Ovakvo iskustvo stoji preko 200 eura po osobi (www.trekking.ch), što nije zanemariva cifra. Riječani željni avantura snalaze se kako god umiju pri ostvarivanju svojih nesvakidašnjih želja. „Naravno da su takvi izleti skupi, ipak se radi o nečemu što slovi za najbolje na svijetu, a i činjenica da se nalazi u Švicarskoj, gdje je standard puno veći, ide u prilog visokoj cijeni. Stoga želim istaknuti da nam je potpora Carlsberga – Hrvatska i riječkog kluba Palach iznimno važna. Palach je ujedno mjesto gdje se rađaju ovakve ideje, te je uvijek pružao neki oblik podrške mladim ljudima i pozitivnim inicijativama“, ističe Vitomir.

Članovi TLI-a javnosti su poznati od ranije kada su kao dio Prve hrvatske sveučilišne ekspedicije, 2010. godine osvojili najviši vrh Afrike, Kilimanjaro (5895 m).

Uskoro na našim stranicama: vijesti sa sljedećeg skoka, 192m visokog viadukta u Austriji!

 (c) 2010. - 2012. Ekspedicija.net