Zadarski list - Zadranin Boris Zubčić na najvišem vrhu Europe

Zadarski list - Zadranin Boris Zubčić na najvišem vrhu Europe

Ekspedicija koju je vodio Vitomir Maričić i u kojoj su osim Zubčića sudjelovali Sandro Erceg, Kristina Ribarić i Marino Petretić na vrh visok 5.642 metra u gorju Kavkaz uspela se u rekordnom roku

 

- Ispenjali smo Elbrus, više kada dođem... kratko je jučer ujutro u SMS poruci napisao Boris Zubčić, zadarski planinar i fotograf koji je sudionik hrvatske alpinističke ekspedicije Kavkaz12 koja je osvojila najviši vrh Europe. Poruku je jučer ujutro poslao Nevenu Zriliću, predsjedniku PD "Paklenica" i poznatom alpinistu ujedno mu i zahvaljujući.

Ekspedicija koju je vodio Vitomir Maričić i u kojoj su osim Zubčića sudjelovali Sandro Erceg, Kristina Ribarić i Marino Petretić na vrh visok 5.642 metra u gorju Kavkaz uspela se u rekordnom roku. Naime, planirali su kako će na vrh zakoračiti nakon pet dana, a trebala su im samo tri. Jedino je planinar Goran Matošević stigao do visine od oko 5.000 metara i odustao.

Neven Zrilić kazao nam je kako su ponosni na Borisa Zubčića te je rekao i kako je ovo još jedan značajan uspjeh, jer kavkasko gorje je najveće u Europi.

- Nadamo se da će svoj uspjeh prezentirati kroz jesen u prostorijama Planinarskog društva "Paklenica". Mnogi naši članovi čine velike alpinističke uspjehe po svijetu, ali s obzirom da nemamo adekvatan prostor u kojem bi to prezentirali, ti uspjesi često ostaju anonimni. Krajem ove godine i sljedeće godine planiramo još mnoge alpinističke ekspedicije, ali sve ovisi o financijama. Alpinisti se pripremaju, treniraju i penju te su spremni za velike alpinističke avanture, istaknuo je Zrilić koji je i sam osvojio brojne vrhove.

Ekspedicija se u vraća kući kroz nekoliko dana kada ćemo više informacija o doživljajima saznati i od Borisa Zubčića. Podsjećamo, ekipa boravi u Rusiji do kraja srpnja, gdje priprema materijale za dokumentarni film čija se premijera planira na početku iduće godine i predstavlja krunu projekta Kavkaz12. Kronike boravka mogu se pratiti i na službenoj web stranici www.ekspedicija.net.


Zadarski list, 25.07.2012.

 (c) 2010. - 2012. Ekspedicija.net