Vox tjednik: Zadranin Boris Zubčić u pohodu na najviše europske vrhove

S ciljem osvajanja dva najviše europska planinska vrha u Rusiji, sedmeročlana hrvatska alpinistička ekipa 17. srpnja kreće na put.
Riječ je o ekspediciji pod nazivom „Kavkaz 12“ tijekom koje će nastojati osvojiti istočni i zapadni Elbrus, dva vrlo visoka, ali i opasna planinska vrha.
Među ovim entuzijastima je i 36-godišnji Zadranin Boris Zubčić, profesionalni fotograf i snimatelj, kojem će ovo biti prvi put da sudjeluje u ovakvom pothvatu i predstavlja mu veliki izazov.

- Obzirom da snimam i volim ekstremne sportove i planinarim, nije mi trebalo puno da se odlučim na sudjelovanje. Kad sam čuo da se sprema ova ekspedicija, odmah sam se javio – priča nam Zubčić.

Uz njega, u pohod na ruske vrhove krenut će penjači svih dobi. Voditelj ekspedicije je 27-godišnji Riječanin Vitomir Maričić, a članovi su Riječani Zoran Nebić, Sandro Erceg i marino Petrić. Tu su i Kristina Ribarić s Raba, te Goran Matošević iz Zagreba.
Zubčić, dakle, ima iskustva u planinarenju, ali, kako kaže, u tako ekstremnim uvjetima se ipak nije nikad našao, pa stoga ne čudi što je vrlo uzbuđen zbog ekspedicije koja bi, prema planu, trebala završiti 31. srpnja.
Ekipa je proteklih dana boravila i na Rabu gdje su imali pripreme za ekspediciju, a podršku imaju i od hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, kod kojeg su nedavno bili i na prijemu.

No, poznato je, ovakve ekspedicije, osim što su fizičke zahtjevne, iziskuju i velika financijska sredstva. Svaki član ekspedicije u svom kraju nastoji osigurati sponzore, ali obzirom na gospodarsku situaciju, odaziv je vrlo slab.

- To je jako problematično, kao igla u plastu sijena. Tražili smo od brojnih sponzora da reklamiramo njihove proizvode, ali odaziv i nije bio neki. Meni su pripomogle turističke zajednice grada i županije. Imamo nekoliko jačih sponzora, ali sve je to sitno, pa ispada da idemo više iz vlastitih sredstava. Meni su dosta pomogli i prijatelji – istaknuo je Zubčić.

Autor: Silvija Romić - VOX TJEDNIK