SEEbiz.eu: Ekspedicija.net "pokorila" Jabuku, najavljuju pohod u Kirgistan

SEEbiz.eu: Ekspedicija.net "pokorila" Jabuku, najavljuju pohod u Kirgistan

RAB - Ekspedicija.net i Udruga Kocka ove su godine odlučili dio svojih putničko istraživačkih pustolovina smjestiti na Jadranu. Imali su prilično smionu i ludu ideju, pedalirati do Jabuke!

Dovesti pedalinu na Jabuku zvuči kao vrlo neozbiljna ideja čeških turista koji često u sezoni završavaju u stupcima crne kronike. Ekspedicija Jabuka 2014 plod je ideje Vitomira Maričića, uz čije ime ovakav pothvat ne zvuči ni toliko čudno, obzirom da je u sklopu svojih ekspedicija nosio kofer na vrh Europe, odijelo i kravatu na 6000 metara visoki vulkan u Andama, ronio s Velikim bijelim psinama na jugu Australije itd. Ideja ovog podviga je pedalama doći od Rijeke do otoka Jabuka. Za ovaj podvig pozvao je Vedrana Vukića, planinskog trkača i ronioca, da s njim podijeli patnju pedala i užitak pejzaža.

- Pristao sam odmah, čim me Vitomir pitao, takvo nešto se ne propušta. Želja je dugogodišnja, već 15 godina želim ici na Jabuku i roniti u njezinoj blizini. Mistično mjesto za ronjenje i unikatno podmorje. Super je i odnos Vitomira i mene u kriznim situacijama i specficni načini pronalaska riješenja, mislim da je to jedna od najvažnijih stvari potrebnih za uspjeh u ovakvom jednom podvigu, rekao je Vedran Vukić.

Prvi, malo manje čudan dio putovanja odnosi se na pedale bicikala, kojima će doći do Splita, uz nekoliko stanica putem. Drugi dio, većini nezamisliv je od Splita do Jabuke pedalirati u klasičnoj pedalini. Naravno, htjeli su karakterističnu roza pedalinu s toboganom i dupinima.

- Teško mi je reći je li teže pedalirati cestom ili morem. Prvo, vozili smo Giant Anyroad bicikle, dakle to je stvoreno da bude dobro, ugodno i brzo, a pedalina je stvorena za igru, a ne svladavanje udaljenosti. Onda, na bicikli si na nogama, ali imaš faze kad ne moraš pedalirati, dok si u pedalini zavaljen i moraš konstantno okretati. Recimo da ću vjerojatno uskoro ponovo voziti biciklu cijeli dan, a pedalinu ne tako skoro. Bio je to izazov u svakom smislu riječi, izjavio je Vitomir Maričić.

Glavni cilj nije bio samo doći do Jabuke, već se popesti na njen vrh. Osim tog cilja, put do njega „začinili“ su s nizom manjih projekata uglavnom sportske prirode, pa su tako putem stali na Velebitu i ispenjali i postavili smjer na atraktivnoj stijeni Pizdine jaruge, 55m dugi Mantra Manta smjer, jedan od najdužih hrvatskih smjerova sportskog karaktera. Pet minuta od centra Makarske, postavili su još jedan sportsko penjački smjer, Kaktus Zombie, popeli su liticu na Visu, premostili su uvalu Stiniva gurtnom za slackline i hodali preko nje, penjali na Hvaru, ronili na dah i lovili ribu, dio čak neplanirano i jedrili na jedinom sklopivom trimaranu u Hrvatskoj, jednom od 15 takvih u svijetu. Naravno, kako to obično biva, dobili su i nekoliko ideja za nove pothvate…

- Teško mi je izdvojiti neki trenutak kao naj. Cijeli projekt je ispao odlično. Smjer u Velebitu je fantastičan. Svaki put kad penjem nešto prvi put, što još nitko nije prošao imam neki super osjećaj u glavi. A pogotovo kad se radi o prvom smjeru na stijeni i to 55 metarskom. Hodati po slacku iznad vode sam prvi put probao u Stinivi i to je nešto ludo zabavno, to me baš cijelog obuzme. Roniti pod Jabukom je opet posebno iskustvo, svijet za sebe. A sama Jabuka… a valjda je to to, taj dolazak na otok iz bajki, o kojem nekako maštam od djetinjstva, još na ovaj ne toliko lagan način. Ludo je. Super je. Kad sam se popeo na vrh, svi galebovi su se nekako sinkronizirano spustili tridesetak metara niže, ne znam zašto, nevjerojatno iskustvo, sve je utihnulo i kao da sam ostao sam nasred mora, na vrhu piramidice u svom nekom svijetu, rekao je Vitomir Maričić.

Film je iduća stanica ekspedicije, a koliko je to samo po sebi dugotrajno, tim zna od ranije, već su izbacili dva uspješna filma nakon ekspedicije Kilimanjaro-Africa i Kavkaz12. Te filmove, kao i neke kraće video materijale, montaže i putopise, moguće je pogledati na njihovim stranicama www.ekspedicija.net i istoimenim FB stranicama.

Dečki iz ekspedicija.net tima nisu sigurni da će uskoro netko poći njihovim stopama, ili da će sami ponovo doći na ovakvu ideju. Koliko god je ovakav projekt zanimljiv, traži neka odricanja, financije, slobodno vrijeme, a danas će malo tko odvojiti te resurse i ulagati u nematerijalno, u čisto iskustvo ostvarivanja neke ideje. Ipak, na kraju se sve isplati, a iskustva su im neprocjenjiva.

Ovakav izlet nekoga bi umorio i zadovoljio strast za istraživanjem na neko vrijeme, ali to ovdje nije slučaj. Uskoro kreće nova ekspedicija.

- Iduća destinacija gdje napadamo naš komfor je centralna Azija, točnije Kirgistan, gdje penjemo Khan Tengri, najsjeverniji sedamtisućnjak na svijetu. Od toplog Jadrana selimo se za par tjedana u svijet vječnog leda. Koga zanima kako će to proći, truditi ćemo na našim stranicama biti redoviti s vijestima. To je dosta ozbiljan uspon i opsežno putovanje kroz nekoliko zemalja uz to i jedan sasvim drugi vid ekspedicije. Iako, i dalje će onaj najvažniji dio istraživanja biti u nama samima, zaključuje Vitomir Maričić.


SEEbiz, 19.06..2014.

 (c) 2010. - 2012. Ekspedicija.net