SEEbiz - Kristina Ribarić: Na Kavkazu će sigurno biti zabavno

SEEbiz - Kristina Ribarić: Na Kavkazu će sigurno biti zabavno

 
USUSRET EKSPEDICIJI

INTERVJU - Posebno nam je zadovoljstvo ugostiti na našem portalu mladu i svestranu Rabljanku Kristinu Ribarić koja je odlučila s ekipom iz Rijeke krenuti na ekspediciju u Rusiju na Kavkaz, tragovima Herkulesa. Ekspedicija ''Kavkaz 12'' je iznimno teška i tražit će mnoga odricanja, te prolaziti kroz mnoge probleme i iskušenja.

 

SEEbiz: Kristina, možeš li nam malo predstaviti sebe i ekipu ekspedicije?
Ribarić: Ekspediciju „Kavkaz 12“ čini sedmeročlana ekipa entuzijasta i zaljubljenika u prirodu, na čelu s voditeljem ekspedicije Vitomirom Maričićem. Cijela ideja i jezgra samog projekta krenula je od već ranije poznate ekipe adrenalinskih zaljubljenika, tzv. TLI Adventure teama koji je 2010. ispenjao vrh Kilimanjara, a koji se osim time u pojedinačnim i zajedničkim akcijama bave raznim zanimljivim aktivnostima s ciljem promoviranja sportskog i istraživačkog načina života već dugi niz godina. Jezgru tima nadopunilo je nas nekoliko novih znatiželjnika od kojih sam ja jedina predstavnica ženskog roda, kao i, vjerojatno, ona s ponajmanje iskustva ovakvog tipa. Ekipa je raznolika, a kako su različitosti lijepe, vjerujem da će nam biti zabavno na svakom koraku i da će svatko doprinijeti projektu na svoj jedinstven način. O svakom bih članu mogla napisati ponešto zanimljivog, ali je bolje da vas sve zainteresirane pozovem na našu stranicu ekspedicija.net na kojoj možete o svakome od nas naučiti ponešto, te nas upoznati kroz aktivnosti kojima se bavimo u vrijeme kad se ne bavimo ekspedicijom.

SEEbiz: Svestrana si djevojka. S čime se sve baviš u slobodno vrijeme i otkud jedna otočanka u ekspediciji na najviši vrh Europe?
Ribarić: Premalo je toga čime se bavim, u odnosu na neke interese koje imam, jer mi dan prekratko traje. Iako, imam dojam da traje i 48 sati, jednako bi bio ispunjen i jednako bi mi nedostajalo vremena. Teško mi je pričati isključivo o slobodnom vremenu kad takvog imam jako malo. To vrijeme nekako koristim za prirodu, neko treniranje, čitanje knjiga i ispijanje čaja, te prijatelje, naravno. Iako, moje „zauzeto“ vrijeme je meni jednako važno i s njime sam jednako sretna i zadovoljna, kao i s onim slobodnim. Radim jedan od najljepših poslova, kao socijalni pedagog u osnovnoj školi na otoku Rabu. Rad s djecom nešto je što svakome preporučam. Osim toga, u ostalo vrijeme volonterski vodim udrugu koja se bavi organizacijom slobodnog vremena djece i mladih otoka Raba, svojevrsnim razvojem civilnog društva i aktivizma na našem otoku. Kocka je udruga u kojoj svakodnevno srećem divne i pozitivne ljude koji svatko na svoj način pokušavaju djeci i mladima ponuditi neke nove sadržaje i ukazati na neke nove mogućnosti, i uz koje niti jedna ideja, iako smo u „manjem“ mjestu ne izgleda nemoguće i neostvarivo. Vikendima „učim o sebi“ i tu se dobro zabavljam u edukaciji iz kibernetike i sistemske terapije. Ostalo vrijeme koristim za manja i veća „bježanja“ u vidu putovanja, istraživanja, upoznavanja novog i svega onog čime onda dolazimo do kontakata sa „sebi sličnima“ i činjenice da sam nekom igrom slučaja i ja postala dio ove ekspedicije. Ova otočanka nije vična ledu i snijegu, ali voli nove izazove, nova iskustva, iskušavanje vlastitih granica i upoznavanje sebe u novim uvjetima. Možda je to odgovor na pitanje otkud ja u tom timu…

SEEbiz: Sportašica si, kako ćeš se pripremati za ovaj naporan uspon?
Ribarić: Ne bavim se više profesionalno sportom, sad sam samo rekreativac i zaljubljenik u isto, pa se ne bih baš nazivala nekom sportašicom. Ipak, Vitomir nam je, kao voditelj, svima dao osobne treninge koje pokušavam koliko toliko redovito odrađivati. Inače, imam i neke svoje načine, od trčanja do bavljenja svojim disanjem i svojom psihom, u vidu pripreme.

SEEbiz: Za ostvarenje cilja trebat će proći i birokratske peripetije u Rusiji...
Ribarić: O, da! Oko svih priprema, a posebno tih koje ste spomenuli, bilo je puno posla. Voditelj je zasad sve i više nego uspješno odradio, pa se nadam da će i one koje tek slijede biti jednako tako uspješno riješene i da neće utjecati na ostvarenje naših ideja i ciljeva u vidu usporavanja projekta ili mijenjanja nekih već dobro smišljenih planova.

SEEbiz: Bitna stavka su i sponzori. Ekspedicija ima troškove, a i vi želite zatvoriti financijsku konstrukciju?
Ribarić: To što ste spomenuli izuzetno je bitna stavka, bilo da pričamo o financijskom pokroviteljstvu, bilo u vidu opreme. Bez njih bi teško bilo pokriti cijeli projekt koji zaista dosta košta, ukoliko želimo osigurati njegovo što kvalitetnije provođenje. Financijska konstrukcija još nije zatvorena, ali sve što smo do sada dogovorili pomoć će nam. Županija, Oakley i Olympus podržat će nas svatko na svoj način, a ja se osobno moram zahvaliti podršci Grada Raba i Meritumnova d.o.o. iz Pule, kao i nekim sponzorima koji su najavili svoj doprinos-Hotelu Arbiana, Hotelu Astoria, Mobilija d.o.o. i PD „Kamenjak“, čiji sam član. Inače, sve je sponzore moguće redovito pratiti na našoj web stranici.

SEEbiz: Imate stranicu na kojoj se predstavljate, te gdje vas mogu kontaktirati?
Ribarić: Da. Kao što sam spomenula, na stranici ekspedicija.net, ali jednako tako i na Facebooku, pod tim istim imenom, moguće je pronaći sve podatke o samoj ekspediciji, njenim članovima, sponzorima, kao i aktualne vijesti, humanitarne akcije koje su na neki način postale sastavni dio projekata TLI tima, te same kontakte, a možete i na svoj način podržati cijeli projekt ili postaviti vama zanimljiva pitanja.

SEEbiz: Kad bi trebao krenuti cijeli projekt i od kakvog je značenja za našu zemlju?
Ribarić: Usudila bih se reći da je projekt počeo već pred par mjeseci kad su krenule same pripreme i prvi kontakti s Rusijom. Sam termin polaska prema Rusiji je 17. srpnja, što je zaista blizu. Cijeli projekt ima veliko značenje za nas kao pojedince, i kao tim, ali i za naše lokalne zajednice, organizacije u kojima jesmo, kao i bliske ljude. A kako ljudi čine zemlju, dakle, ima veliki značaj i za našu zemlju. A sad ozbiljno... Projekt je prepoznat kao značajan i od strane Predsjednika Republike koji ga je podržao, kao i ranije projekte ovog tima. Prijem kod Predsjednika zakazan je za ovaj četvrtak, 5. srpnja.

Kristina, od srca želimo tebi i ekipi da vam uspije organizirati ekspediciju, da vam se jave sponzori te da sve prođe u najboljem redu. Bit će nam zadovoljstvo medijski popratiti vaše putešestvije te zgode dok pratite Herkulesove tragove. Sretno!

 


Krešimir Butković, SEEbiz, 29. lipnja 2012.
 

 (c) 2010. - 2012. Ekspedicija.net