rijeka.hr: Najavljena alpinistička ekspedicija Kavkaz12

Članovi riječke inicijative Turbo Loza Injection (TLI), javnosti od ranije poznati po Prvoj hrvatskoj sveučilišnoj ekspediciji Kilimanjaro Africa 2010., najavili su novi alpinistički pohod. Od 17. do 31. srpnja ove godine sedmeročlanoj ekspediciji cilj je osvajanja dva najviša europska vrha – istočnog (5621 m) i zapadnog Elbrusa (5642 m) u Rusiji.

Ovaj zanimljivi sportsko-avanturistički projekt najavili su pročelnik Odjela gradske uprave za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke Veljko Karabaić, voditelj ekspedicije Kavkaz12 Vitomir Maričić i član Zoran Nebić. Riječki studenti, među kojima su i Sandro Erceg, Kristina Ribarić, Goran Matošević, Boris Zupčić i Marino Petretić, u Rusiji će boraviti od 17. do 31. srpnja ove godine, s ciljem osvajanja dva najviša europska vrha.

"Posebnost uspona je što nije odabrana standardna južna ili sjeverna ruta, već se odvažno penje direktna linija prema istočnom vrhu. Nakon osvajanja istočnog vrha slijedi spuštanje u sedlo i ponovno uspinjanje direktno do zapadnog vrha i kratera", kazao je Maričić.

Nebić je pak istaknuo da problematiku projekta, s organizacijske strane, predstavlja politika Rusije, vezano uz dozvole boravka u regiji i kretanje Kavkazom koji je vojno-civilna zona. Sportski izazov projekta je surova klima i sam uspon do visina preko 5.600 metara, gdje su disanje i kretanje uvelike otežani.

„Mislim da imamo šansu svi se pojaviti na vrhu, ukoliko nam vremenske prilike budu naklonjene kao što su bile na Kilimanjaru. Uspon bi trebao biti tehnički jednostavan i ako svi budemo u dobroj formi te odgovorno pristupimo cijeloj priči u Rusiji, sve će proći dobro. Trenutno su nam puno bliži problemi administracije, troškova i tehnike, jer namjeravamo s uspona donijeti dosta materijala za budući film", rekao je Maričić.

Potaknuti uspjehom dokumentarnog filma Kilimanjaro Africa koji je na svojim projekcijama okupljao zavidan broj posjetitelja, alpinisti-istraživači i ove su godine postavili za cilj snimiti, montirati i publici predstaviti kvalitetniji dokumentarni film o pustolovini nazvanoj ,,Kavkaz12". Kvalitetu materijala jamče članovi ekspedicije Goran Matošević i Boris Zupčić, obojica profesionalni fotografi i snimatelji.

Članovi ekspedicije tvrde kako upravo kroz dokumentarne filmove prožete atraktivnim kadrovima i humorom planiraju prenijeti poruku o mogućnostima dostizanja najviših vrhunaca, bilo da je riječ o znanosti, sportu ili doslovno - vrhovima kontinenata.

„Sve započinje vlastitom odlukom, a najčešće smo sami sebi, pod utjecajem okoline i medija, najveća prepreka do ostvarenja snova i ciljeva. Nadam se da će ovi projekti, koji su od ideje do produkcije dokumentarca isključivo u našim rukama, potaknuti druge, pogotovo mlade, na „Ako mogu oni, mogu i ja!" način razmišljanja i djelovanja", poručuje Maričić.

Posebnu motivaciju članovima tima predstavlja podrška predsjednika Ive Josipovića koji je na službenom prijemu na Pantovčaku sedmeročlanoj ekipi poželio puno sreće i uspjeha prilikom realizacije postavljenih ciljeva.

Više informacija o samom usponu, ciljevima ekspedicije kao i aktivnostima TLI tima na www.ekspedicija.net, a mediji fotografije mogu preuzeti na www.ekspedicija.net/press.zip.
(LJ.M.P.)

Rijeka.hr, 10.07.2012.