Novi List : U rujnu na Kilimanjaru zastava riječkog Sveučilišta

Novi List : U rujnu na Kilimanjaru zastava riječkog Sveučilišta

RIJEKA Studenti Sveučilišta u Rijeci oformili su prvu studentsku ekspediciju u Hrvatskoj, a za cilj su odabrali šestodnevni uspon na Kilimanjaro koji će se realizirati u rujnu. Najavljujući kako šesteročlana ekspedicija koju čine asistenti i studenti raznih fakulteta Sveučilišta u Rijeci ima u planu osvojiti vrh Uhuru, voditelj ekspedicije Vitomir Maričić na jučerašnjoj je konferenciji za novinare pojasnio da će osvajanje najvišeg afričkog vrha trajati od 14. rujna do 6. listopada, a pripreme studenata već su započele.

- S obzirom da je jedan od pokrovitelja ekspedicije iz Slovenije, projekt je dobio karakter međunarodnog financiranja, a pripreme za šestodnevni uspon odvijaju se na području Hrvatske i Slovenije, dok će se generalna priprema organizirati u Švicarskoj, pojasnio je Maričić.

 Za pothvat koji podrazumijeva pješačenje stotinama kilometara preko usijanih afričkih ravnica, kroz džungle i kamenjare, studenti su motivirani idejom promicanja riječkog Sveučilišta, a uz Maričića, prvu sveučilišnu ekspediciju čine i Zoran Nebić, Siniša Knežević, Ivan Fućak, Nebojša Nikolajev i Sandro Erceg. Cilj riječkih studenata je vrh Uhurua obilježiti zastavama Sveučilišta u Rijeci, fakulteta s kojih dolaze te Grada Rijeke koji će prema najavama pročelnika Odjela za sport i tehničku kulturu Veljka Karabaića pružiti financijsku potporu projektu. Studentima će financijsku potporu pružiti i matični fakulteti, ostale jedinice lokalne samouprave, kao i privatne tvrtke, a među mnogobrojnih pisama potpore našlo se i pismo predsjednika Ive Josipovića. Dodajući kako je riječko Sveučilište mlada i ambiciozna ustanova, pomoćnik rektora prof. dr. Tonči Mikac napomenuo je da se Sveučilište u Rijeci želi pozicionirati na karti najboljih europskih sveučilišta, a to se prema njegovom mišljenju ne može postići samo kroz nastavu i znanstvene rezultate, već i kroz podržavanje projekata poput studentske ekspedicije.

I. ŠESTAN, Novi list 23.7.2010. str. 17

 

 (c) 2010. - 2012. Ekspedicija.net