Novi list - Put kroz prašume i vrleti Južne Amerike

Novi list - Put kroz prašume i vrleti Južne Amerike

LOV NA REKORDE - "TODO POSIBLE, NADA SEGURO", naziv je najnovije ekspedicije riječkog TLI tima koja zasigurno neće biti nimalo manje napeta, pustolovna i zanimljiva od prethodnih, od kojih je dovoljno spomenuti Prvu hrvatsku sveučilišnu ekspediciju Kilimanjaro 2010. godine, te prošlogodišnji Kavkaz 12, u kojima su osvojeni najveći vrhovi Afrike i Europe.

Kao i do sada, vođa ekspedicije je već iskusni alpinist i pustolov Vitomir Maričić, kojemu će se na ovoj južnoameričkoj avanturi pridružiti Kristina Ribarić, članica ekipe Kavkaz 12, te Ivan Fućak (Kilimanjaro Afrika) i Anja Dolinar, slovenska biologinja i najnovija članica tima, svi odreda sakupljači iskustava na vlastitoj koži koji se vode pretpostavkom da je osobno iskustvo nezamjenjivo.

Ekspedicija "Todo posible, nada seguro" uključuje rutu od 12 tisuća kilometara kroz prašume, vrleti i planine Perua, Bolivije, Paragvaja i Brazila, a osnovni cilj je, kako kažu sami članovi tima - lov na razne rekorde. Obići će tako desetak poznatih svjetskih prirodnih pojava i atrakcija, i pokušati utvrditi jesu li doista tako jedinstvene uspoređujući ih sa sličnim mjestima i pojavama iz ranijih ekspedicija i putovanja. Tijekom dvadeset dana posjetit će grad na najvišoj nadmorskoj razini na svijetu Potosi, doživjeti najveću prašumu na svijetu Amazonu, najviše plovno jezero Titicacu, najviši glavni grad na svijetu La Paz, savladat će "cestu smrti" najopasniju cestu na svijetu, zatim najdublji kanjon, najpoznatiju plažu i najveći stadion, najveću slanu površinu - Uyuni, te najpoznatije svjetske geoglife. Posjetit će i proučiti ostatke nekada najvećeg grada na svijetu izbrisane civilizacije Tiwanaku, zatim Machu Picchu, kip Krista Otkupitelja i još čitav niz neobičnih i "naj" stvari.

Ova četveročlana hrabra ekipa kreće u još jednu ekspediciju s ciljem promocije otvorenosti novim idejama i istraživačkog načina života na sportski i inovativan način, a sve eventualne rekorde, zapažanja, zaključke nastojat će dokumentirati, te na licu mjesta utvrditi radi li se doista o jedinstvenim mjestima i pojavama ili samo dobroj reklami, plodu mašte, loše percepcije ili pak neinformiranosti.

Svoja izvješća objavljivat će na internetskim stranicama www.ekspedicija.net, te na istoimenoj Facebook stranici ekspedicije.

- Uvijek smo bili spremni na nove izazove, nova znanja i pustolovine. Nadam se da će nas ljudi prepoznati, pridružiti se na neki način, bilo kao partneri projekta ili članovi u nekoj od idućih ekspedicija i pustolovina, ili da ćemo nekoga motivirati da se i sami odvaže na korake koje su do sada odgađali, rekao je Vitomir Maričić, vođa ekspedicije. "Todo posible, nada seguro", što u prijevodu znači "sve je moguće, ništa nije sigurno", doista najbolje oslikava ono što TLI-ovce čeka u Južnoj Americi, gdje će uz pomoć partnera "Da, da, da želim putovati", riječkog Montelektra i ostalih, boraviti od 4. do 27. srpnja.


Novi list (R. Jurić), 23.06.2013.

 (c) 2010. - 2012. Ekspedicija.net