Novi list: Otočanka kreće prema hladnoći, ledu i vjetru

Iako nemam iskustava i ne mogu znati što me čeka svjesna sam svih opasnosti, ali vjerujem u sebe i svoju procjenu, te cijeli tim pa mislim da ćemo sve poteškoće znati riješiti na vrijeme

KRISTINA RIBARIĆ, KREĆE U ALPINISTIČKI POHOD NA KAVKAZ

Krajem srpnja mlada Rabljanka Kristina Ribarić kao jedini ženski član mlade, ali alpinistički iskusne ekipe odlazi u osvajanje najvećih vrhova Europe, dva kavkaska pettisućnjaka. Bio je to i povod za razgovor s ovom jedinom ženom i jedinom otočankom koja će se hrabro suprotstaviti hladnoći, ledu i vjetrovima, te uistinu teškim životnim uvjetima kako bi doživjela nešto što se prosječan čovjek ne bi nikada usudio. Na početku razgovora pitali smo je da nam ukratko predstavi sebe i svoj dosadašnji rad.

- Za razliku od ekipe, mislim na dečke s kojima idem na Kavkaz, ja nisam baš iz tog alpinističkog filma i ono čime se u životu bavim nije se zasad doticalo takve aktivnosti. Ipak kod mene je normalno da stalno istražujem, isprobavam i upoznajem sebe kroz raznorazne sadržjae, pa me eto sada i u ovom filmu koji me, moram priznati, jako zainteresirao. Inače, otkako sam se nakon završenog Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagreb vratila na rodni otok, većinu vremena provodim u Osnovnoj školi Ivana Rabljanina gdje sam zaposlena kao socijalna pedagoginja, a ostalo slobodno vrijeme provodim vodeći udrugu za djecu i mlade "Kocka" gdje se sa suradnicima bavim organiziranjem slobodnog vremena mladeži i djece, svojevrsnim razvojem civilnog društva i aktivizma na našem otoku. Preostali mali dio vremena uskačem kao supervizorica za osoblje koje radi s djecom s teškoćama u razvoju u našem rapskom vrtiću, surađujem i volontiram u nekim volonterskim organizacijama, ali idem dalje u školu, kako svoju u kojoj radim, tako i u školu kibernetike i sistemske terapije u kojoj uživam i učim, putujem ili bar to često pokušavam, te slobodnije trenutke provodim u nekim sportsko-kreativnim opuštajućim aktivnostima različitih tipova.

POVRATAK

Povratak kući, slijedi posao oko turističke sezone, pa brzo stiže jesen i uobičajena svakodnevica. Između toga, bit će nekih manjih ili većih planiranja

Dodatni izazov

Kako je došlo do poznanstva i suradnje s dečkima iz ekspedicije?

- Dečki inače sudjeluju već četiri godine na našem Rapskom triatlonu, gdje vrijedni članovi Kocke volontiraju, pa je poznanstvo krenulo zapravo s triatlona. Poznanstvo s našim voditeljem ekipe Vitomirom Maričićem dovelo je do naše inicijative da osnujemo grupicu zaljubljenika u sportsko penjanje, i to na način da smo u prostoru koji koristi udruga sami izradili boulder za penjanje, naravno uz veliku pomoć i savjete Vitomira i dečke iz TLI tima koji čine jezgru ekspedicije Kavkaz. Kroz druženje došlo je do priče o Kavkazu i ponude da im se pridružim. Nisam dugo razmišljala oko odluke, a činjenica da mi je to prvo iskustvo takvog tipa i da sam jedina žena u ekipi, samo mi je dodatan izazov.

Kako si se pripremala, čega se najviše bojiš i što uopće očekuješ od ekspedicije?

- Pripreme još uvijek traju, kako one oko traženja sponzora, nabavke opreme i slično, tako i one fizičke i psihičke. Dobili smo osobne treninge koje se trudim odrađivati uz neke svoje druge sportske aktivnosti kojima se bavim. Ipak, neovisno o tom dijelu priprema, mislim da ću tek na licu mjesta zaista moći vidjeti koliko moje tijelo, ali i psiha, reagira na te meni nepoznate uvjete. Svjesna sam svih opasnosti, iako nemam iskustva u tome, pa i ne mogu znati koliko stvar izgleda dok ne budem tamo, ali vjerujem u sebe i svoju procjenu, kao i cijeli tim na čelu s voditeljem, pa mislim da ćemo sve eventualne poteškoće riješiti na vrijeme i na najbolji mogući način. Očekivanja postoje, naravno, ali ona su nekako većinom usmjerena na mene samu, na svoje vlastite granice koje će se sigurno pomicati, načine reagiranja i nova učenja. Sve u svemu, jako sam uzbuđena oko cijele priče.

Ima li već nekih planova nakon Kavkaza?

- Nakon Kavkaza, pa povratak doma, uskakanje u pomoć oko turističke sezone, pa povratak na radno mjesto. Dakle, povratak u svakodnevicu. Između toga, planiranje i pokušaji nekih manjih ili većih putovanja, istraživanja, druženja.

Web stranica

Gdje se svi zainteresirani za ekspediciju Kavkaz mogu informirati o tijeku događaja i dobiti sve informacije za ovaj pothvat?

- Cijelu priču je već nekoliko mjeseci moguće pratiti na našoj web stranici ekspedicija.net, ili na Facebook stranici. Tu je svaka vijest, novost, zanimljivost, sve informacije, podaci, projekti. Također i nemalo važan popis osoba i institucija koje su nas podržale, nama važnih sponzora i suradnika bez kojih ovakvi projekti ne bi mogli biti jednako kvalitetno odrađeni. Onima koji su nas već podržali, ali i onima koji su svoju podršku najavili, zahvaljujem i ovim poutem u ime ekipe. Nadamo se da ćemo uspjeti pokriti sve troškove i projekt planiramo kvalitetno odraditi na zadovoljstvo svih uključenih.

Romana Jurić, Novi list, 08.08.2012.