Novi list : Mlada Rabljanka tragom Herkulesa na Kavkaz

Alpinistički debi profesorica Kristina Ribarić u ekspediciji na najviši vrh Europe

Mlada Rabljanka tragom Herkulesa na Kavkaz

Hrabra petorka, koju još čine iskusni Vitomir Maričić, Zoran Nebić, Sandro Erceg i Goran Matošević, kreće krajem srpnja u osvajanje vrhova na granici Europe i Azije - istočnog i zapadnog Elbrusa na visini od preko 5.600 metara, i to najtežom rutom, "diretissimom"

RAB - Mlada rapska profesorica socijalne pedagogije Kristina Ribarić, i četvorica njezinih kolega Vitomir Maričić, Zoran Nebić, Sandro Erceg i Goran Matošević ponijet će krajem srpnja ove godine hrvatsku zastavu na najviše vrhove Kavkaza koji se nalaze na granici Europe i Azije - istočni i zapadni Elbrus na visini od preko 5.600 metara. Ova hrabra peteročlana ekipa organizira alpinističku ekspediciju "Kavkaz '12 - Tragovima Herkulesa" koja će trajati od 20. srpnja do 5. kolovoza. Za razliku od uobičajenih uspona standardnom južnom ili sjevernom rutom, ekipa je odlučila odvžno krenuti direktnom linijom - "diretissimom" prema istočnom vrhu, nakon čega se spuštaju u tzv. sedlo te nastavljaju direktan uspon prema zapadnom vrhu i krateru. Okvirna dužina uspona je 18.000 metara, a ovaj sportski izazov osim fizičkog napora, skriva brojne poteškoće na koje treba biti u potpunosti spreman, poput surove klime, velikih visina na kojima je disanje i kretanje znatno otežano.

Veliki izazov

- Ovo je za sve nas pravi izazov, a za mene posebno. Osim glavnom cilja, a to je uspješan uspon svih članova ekipe na oba vrha, cilj nam je promovirati sportski i istraživački način života te ukazati lokalnoj i regionalnoj zajednici na značaj ulaganja u ovakve aktivnosti. Mogu reći da pripreme naveliko traju, tu su manji usponi, sudjelovanje na različitim utrkama, festivalima, ekstremni skokovi, uroni i slično - rekla nam je Kristina Ribarić koja do sada nije imala alpinističkih iskustava, naglasivši kako je ponosna što će biti prva Rabljanka koja se upustila u takav podvig. Sretna sam što ću i u tom dijelu svijeta predstavljati svoj otok i zemlju i upoznati neke nove ljude s bogatstvom naše povijesne i prirodne baštine, našim prirodnim ljepotama, dodala je Ribarić, inače nagrađivana rapska volonterka, predsjednica udruge "Kocka" i koordinatorica brojnih projekata u rapskoj osnovnoj školi.

Po članu 13.000 kuna

Ekspedicija je nazvana "Tragovima Herkulesa" jer je upravo Herkules prema mitu oslobodio Prometeja kojeg je Zeus okovao na vrhu Kavkaza. Inače, brojni podaci o poginulim ili nestalim alpinistima, primjerice čak 48 izgubljenih života 2004. godine govore da, iako nije riječ o tehnički zahtjevnom usponu, kako kažu stručnjaci, potrebna je dobra priprema svih članova ekspedicije zbog ledenjaka, vjetrova i ekstremnih uvjeta koji vladaju na tim visinama. Što se tiče financijske strane cjelokupnog projekta, potrebno je prikupiti oko 65.000 kuna, budući da troškovi za svakog člana iznose oko 13 tisuća. Ovi mladu entuzijasti, zaljubljenici u prirodu, sportski, zdrav način života i naravno izazove, nadaju se da će donacijama i sponzorstvima prikupiti potreban iznos.

U ekipi iskusni "alpski vukovi"

Treba reći da ostali članovi ekipe imaju iskustava i već su sudjelovali u alpinističkim ekspedicijama. Vitomir Maričić, inače osobni trener i voditelj spasilačke službe, ima iza sebe brojna iskustva u osvajanju europskih i afričkih vrhova. Zoran Nebić osvojio je Triglav, Mont Blanc te najviši vrh Kilimanjara - Uhuru na 5.895 m. Sandro Erceg, koji inače u okviru doktorskog studija u Norveškoj istražuje interakciju polarnog leda i brodskog trupa, ima iza sebe dva alpska četiritisućnjaka te vrh Kilimanjara. Goran Matošević, jedan od naših najpoznatijih fotografa, dobitnik brojnih nagrada za fotografiju, garancija je da će fotozapis s ove ekspedicije izazvati veliko zanimanje javnosti.

ROMANA JURIĆ

Novi list, 19.05.2012.