Danas održana prva konferencija za medije Prve hrvatske sveučilišne ekspedicije koja će u rujnu poći u osvajanje Kilimanjara

Danas održana prva konferencija za medije Prve hrvatske sveučilišne ekspedicije koja će u rujnu poći u osvajanje Kilimanjara

Članovi riječkog Sveučilišta, u razdoblju od 14.9 do 6.10.2010., planiraju osvojiti planinu Kilimandžaro, točnije njen 5895 metara visoki vrh Uhuru, imaju podršku i od predsjednika Hrvatske.

 

Ekspediciju čine: Vitomir Maričić (voditelj ekspedicije), Zoran Nebić, Siniša Knežević, Ivan Fućak, Nebojša Nikolajev i Sandro Erceg. Dolaze s različitih fakulteta Sveučilišta, studenti, asistenti, bolonjci, dobitnici rektorovih nagrada, te tako predstavljaju pravi presjek onoga što čini jedno sveučilište, pritom ukazujući da su i najsloženiji projekti ostvarivi uz trud i rad. Motivirani su i idejom promicanja Sveučilišta u Rijeci kao mladog sveučilišta otvorenog novim zamislima, i samim izazovom Kilimandžara kao najvišeg vrha Afrike.


Veliko zanimanje medija za ovu ekspediciju
 

Kilimandžaro je najviša samostojeća planina na zemlji. Kroz povijest, Kilimandžaro je bio izvor inspiracije za mnoge, među kojima se mnogi sjete Hemingwaya, koji Kili u svojem djelu „Snjegovi Kilimandžara“ predstavlja kao posljednji cilj svog junaka i put u besmrtnost. Sama Afrika sa svojim egzotičnim kulturama, florom i faunom, mnogima predstavlja dječački san. Da bi mogli popeti se na gotovo 6000 metara, hodati stotinama kilometara od usijanih afričkih ravnica, kroz džungle, šume i kamenjar, do snježnog i ledenog kratera Kibo, gdje se nalazi vrh vulkana Kilimandžaro, samoj Ekspediciji prethodit će naporne psihofizičke pripreme.


Ovo je dio opasne ekipe ekspedicije od kojih će u Africi i Bušmani bježat

Vrijednost i značaj ove ekspedicije prepoznali su, pored Sveučilišta, Grad Rijeka i matični fakulteti sudionika, te cijeli niz jedinica lokalne samouprave, ustanova, privatnih tvrtki i poduzetnika. Među mnogim pismima potpore posebno je potrebno spomenuti pismo prof. dr. sc. Ive Josipovića, predsjednika Republike Hrvatske.

Redovite novosti ove ekspedicije možete pratiti na odličnoj web stranici

www.ekspedicija.net

 

Kigo.hr 22. 07. 2010.

 (c) 2010. - 2012. Ekspedicija.net