Članovi riječkog Sveučilišta planiraju osvojiti planinu Kilimandžaro

Članovi riječkog Sveučilišta planiraju osvojiti planinu Kilimandžaro

 

Članovi riječkog Sveučilišta, u razdoblju od 14.9 do 6.10.2010., planiraju osvojiti planinu Kilimandžaro, točnije njen 5895 metara visoki vrh Uhuru

Ekspediciju čine: Vitomir Maričić (voditelj ekspedicije), Zoran Nebić, Siniša Knežević, Ivan Fućak, Nebojša Nikolajev i Sandro Erceg. Dolaze s različitih fakulteta Sveučilišta, studenti, asistenti, bolonjci, dobitnici rektorovih nagrada, te tako predstavljaju pravi presjek onoga što čini jedno sveučilište, pritom ukazujući da su i najsloženiji projekti ostvarivi uz trud i rad. Motivirani su i idejom promicanja Sveučilišta u Rijeci kao mladog sveučilišta otvorenog novim zamislima, i samim izazovom Kilimandžara kao najvišeg vrha.

Kilimandžaro je najviša samostojeća planina na zemlji. Kroz povijest, Kilimandžaro je bio izvor inspiracije za mnoge, među kojima se mnogi sjete Hemingwaya, koji Kili u svojem djelu „Snjegovi Kilimandžara“ predstavlja kao posljednji cilj svog junaka i put u besmrtnost. Sama Afrika sa svojim egzotičnim kulturama, florom i faunom, mnogima predstavlja dječački san. Da bi mogli popeti se na gotovo 6000 metara, hodati stotinama kilometara od usijanih afričkih ravnica, kroz džungle, šume i kamenjar, do snježnog i ledenog kratera Kibo, gdje se nalazi vrh vulkana Kilimandžaro, samoj Ekspediciji prethodit će naporne psihofizičke pripreme.

Vrijednost i značaj ove ekspedicije prepoznali su, pored Sveučilišta, Grad Rijeka i matični fakulteti sudionika, te cijeli niz jedinica lokalne samouprave, ustanova, privatnih tvrtki i poduzetnika. Među mnogim pismima potpore posebno je potrebno spomenuti pismo prof. dr. sc. Ive Josipovića, predsjednika Republike Hrvatske.

Fotogalerija

 

Vedrana Legović, Portal Moja Rijeka 22.07.2010.

 (c) 2010. - 2012. Ekspedicija.net