adventure-sport.net: Ekspedicija Jabuka 2014: Od Rijeke do Splita pa pedalinom do Jabuke

adventure-sport.net: Ekspedicija Jabuka 2014: Od Rijeke do Splita pa pedalinom do Jabuke

Ekspedicija Jabuka 2014 u sastavu Vitomir Maričić i Vedran Vukić imaju za cilj biciklom stići iz Rijeke u Split, nakon čega će nastaviti put pedalinom sve do otoka Jabuka, gdje će penjati njezinu sjevernu liticu.

Cijelim putem bit će u potrazi za atraktivnim lokacijama za penjanje, ronjenje na dah, slackline (hodanje po tankom uzetu) i još nekoliko sportova u prirodi, koje će, kao i našu obalu, pokušati promovirati u ovom projektu. S njima putuju i Petra Mrša i Tamara Dugandžija, snimateljice koje imaju cilj atraktivne kadrove s puta uobličiti u dokumentarni film. Ekspedicija će se odvijati u periodu od 17.5. do 1.6., a konačna forma i plam ovisit će najviše o vremenskim uvjetima.

Detaljnije o projektu: Nakon nekoliko vrlo aktivnih godina na planu putovanja, sporta, humanitarnog djelovanja i promocije istog, šarena kvarnerska ekipa koja se okuplja na web sjedištu ekspedicija.net i istoimenoj FB stranici, nije se umorila, već naprotiv diže ponovo jedra u nove pobjede. Podsjetimo se, to su autori ekspedicija u Afriku, Australiju, Aziju, Rusiju, Južnu Ameriku, osvajali su vrhove noseći kofer, u odijelu i kravati, izvještavali s najvišeg bungee skoka na svijetu, ronili s Velikim bijelm psinama, pisali iz najvećih pustinja, najviših gradova, na svašta smo od njih navikli. Ovaj put, u suradnji s već standardnim partnerom Udrugom Kocka iz Raba, otisnuti će se na, kako kažu, najneizvjesniju ekspediciju do sad.

“Želimo provjeriti koliko je vremena i znoja potrebno da se ispedalira cestom etapa Rijeka Split, a zatim pedalinom otploviti do Jabuke i popesti se na njen vrh te time okruniti pustolovinu. Putem ćemo iskoristiti vrijeme da započnemo pustolovni “peljar” naše obale bilježeći i testirajući lokacije za dws, slacklining, ribolov, ronjenje na dah, trailrunning, biciklizam, sportsko penjanje i ostale vrhunske aktivnosti u kojima je moguće besplatno uživati na našoj obali. S obzirom na atraktivnost i bogatstvo naše obale, pokazat ćemo da ovakav “peljar” mogu ograničiti jedino nedostatak kreativnosti ili volje samih protagonista. Imamo silnu volju za ovaj projekt i jedini faktor koji ga može preoblikovati ili odgoditi je vrijeme, čiju nepredvidivost moramo poštovati.” – ističe Vitomir Maričić, voditelj projekta.

Po uzoru na ranije projekte, koji su rezultirali popularnim dokumentarcima, koji su plasirani u finala nekoliko festivala, i ovaj projekt trebao bi završiti dokumentarnim filmom. Snimateljice i fotografikinje su Petra Mrša i Tamara Dugandžija, obje mlade, ali vrlo iskusne i priznate u svojoj struci, što bi moralo garantirati da će prezentacija ovog projekta biti na jednom vosokom nivou.

“Da bi jedinstven pokušaj gusarenja iskustva pedalama po Jadranu ostao kvalitetno dokumentiran, u stopu nas prati mlada i kreativna, ali i iskusna, profesionalna ekipa fotografa i snimatelja. Svi zajedno ćemo proizvesti dokumentarni film koji prati razvoj pustolovine, misli, gladi, probleme, padove i naravno uspone u nekim od najljepših dijelova Jadrana. Možda je ovaj film onaj poticaj koji nekima fali da se otisnu od obale i krenu ploviti na svojim idejama. Naši raniji filmovi su motivirali ljude da se otisnu na daleka putovanja, nadam se da će ovaj motivirati neke da u svojim istraživanjima ne zanemare Hrvatsku, koja može stvarno mnogo toga ponuditi.”

Uz Vitomira Maričića, inicijatora ovog projekta, pedale bicikle i pedaline okreće i Vedran Vukić, koji je nedavno stigao iz Kanade, gdje je također bio okupiran sportovima u prirodi i gdje je također bio sponzorirani sportaš.

“Super bi bilo ovako nešto organizirati u Kanadi, teško je reći što bi to bilo, Kanada je poprilično velika, ali ovakvo nešto napraviti u British Columbiji bio bi spektakl, podrška javnosti bi bila puno veća, sponzori da ne pričam. Tamo je outdoor sport na jednom daleko višem nivou. Hrvatska pomalo ide u tom smjeru. Nadam se da je ovo još jedan korak naprijed.” – Vedran Vukić.

Svi zainteresirani mogu pratiti razvoj događaja na web i FB stranicama ekspedicija.net inicijative, koja u suradnji s Udrugom Kocka s Raba ima već podosta atraktivnih projekata za mlade unutar i izvan granica Hrvatske. Koliko je to aktivna grupa govori podatak da nakon povratka s Jabuke u malo izmjenjenom sastavu kreću u Aziju na 7000 metara visoki Khan Tengri u novu ekspediciju i novo putovanje.

“Svakako će ovo biti zanimljiva godina. Podigli smo novi boulder, postavili nova penjališta, primili i neke nagrade. Svake godine se selimo po kontinentima i pokušavamo što više toga prenijeti ljudima koji nas prate u nadi da ćemo ih izmotivirati da i sami krenu za svojim željama. Filmovi tu jako dobro prolaze. Ova godina nastavlja istim tempom, ako ne i jačim i hvala Oakleyu, Giantu, DiveINu, Montelektru, Olympusu i ostalima što nas prate, jer nam je prava oprema iznimno važna. Nadam se da ćemo i ove godine imati sreću i opravdati očekivanja koja smo si stvorili dosadašnjim radom.” – Vitomir Maričić


adventure-sport.net, 07.05.2014.

 (c) 2010. - 2012. Ekspedicija.net