The project

The project is conceived as an attempt to break 5 world records and establishing one new record. These records are validated and verified by the Guinness book of records – a global record keeping agency. The planned categories are:

Ugostili smo još jednog putopisca koji traži mjesto pod suncem. Ako vas zanima njen doživljaj Tunisa, bacite pogled! Piše: Marijana Petković

 

Taking a trip around the world without finding the end of it, doesn’t really qualify as a full circle, doesn’t it? But where exactly is this, so commonly mentioned, “end of the world”? In order to pinpoint the end, we should agree on the beginning. For us, the beginning is our hometown, Rijeka, Croatia. And the farthest possible land from Rijeka is a small island in the Pacific, Chatham Island. From that point, wherever we go, we are returning home.

a guest photographer bringing a short story on what drives her towards her art

 

In our ventures through Iran, we had the opportunity to meet Marjan, a talented young photographer, who happened to be around when needed to translate our tea negotiation. We met by accident, but her gear setup (same as my old one) and the type of curiosity she had in the street when we passed by her side earlier that day, immediately told me that her photos are no accident. Our roads crossed again over a cup of tea, and this opened the chance to have her as a guest author on our pages. I hope you like her story and especially her photos, as for those seeking more, visit her homepage marjanyazdi.com to refresh your photography and travel lusts, I highly recommend it;) Enjoy!

Predstavljamo novog putopisca? Ne, putopjesnikinju.

Da putovanja djeluju na različite načine i motiviraju vas u kreativnim smjerovima pokazuje nam i mlada putopjesnikinja Maja Klarić. Svakako nije česta forma - putopjesništvo, ali svakako je vrijedno pažnje. Uživajte u novoj priči.

 

 „Želim da je blizu, želim da je atraktivno, želim da je jeftino, da je originalno, želim da je avantura!“
mislio sam ležeći u krevetu nakon prošlogodišnjeg uspona na Mont Blanc, osmišljavajući iduću ekspediciju.

Već neko vrijeme imao sam perverznu želju da ispenjem neki poznatiji vrh krenuvši od razine mora, pa je tako i nastao projekt „FROM SEA TO SUMMIT - MOROCCO 2015“. Maroko s planinom Visoki Atlas bilo je logičan odabir. Snježni vrhunci koji paraju plavo nebo u kombinaciji s orijentalnim šarenilom postali su moja opsesija i moj motiv pri svakodnevnim treninzima. Nekoliko mjeseci trajale su intenzivne pripreme, a zatim stezanje grla kada je avion napokon poletio prema Marrakeshu. „Ovo se zaista događa!“ mislio sam u sebi dok je avion nadlijetao Sredozemno more i afričke planine pod snijegom.

Nedavno je završila prva 20-dnevna istarska sportsko-penjačka ekspedicija na ponajboljoj penjačkoj destinaciji u Španjolskoj - Chulilli, smještenoj u regiji Valencia. Penjačka ekipa u sastavu Goran Matika (Hiperaktiv Pazin), Enna Peroš (Hiperaktiv Pazin), Ulric Rousseau (Kanada) i Eva Moya Prado (Meksiko) uspjela je u svom osnovnom cilju koji su si postavili prije puta  - u šestnaest penjačkih dana ispenjali su više od stotinu zahtjevnijih penjačkih smjerova ocjene od 6a do 8a od čega više od 70 različitih. Zadovoljstvo zbog dostignutog visoko postavljenog cilja dodatno su osnažila dva osobna uspjeha, zapažena i na nacionalnoj razini, koja je pazinski penjački par ostvario. Svrha ekspedicije – usavršavanje, je možemo reći više nego uspjela, te se nadamo novim izvještajima ove (Hiper)aktivne ekipe s najboljih svjetskih penjališta!

Evo nekoliko informacija od samih protagonista ove priče, Goga i Enne:

Koliko ste planirali i pripremali se za ovaj đir?
Projekti se uvijek planiraju, nekada se uspiju ostvariti kao Chulilla, a nekada ostaju kao ideja, zbog razno raznih okolnosti, za neku drugu priliku. Chulilla je kao ideja nastala još u ljeto 2013., ali bilo je puno neizvjesnosti do kraja rujna 2014. zbog Ulricovog i Evinog puta u Libanon gdje su opremali nova penjališta. Kada su konačno bili 100% sigurni da mogu doći u Chulillu, tu smo uskočili i mi u priču i krenuli s pripremama i pronalaskom sredstava za put. Usput smo bacili bubu u uho i Bečanima da nas posjete nakon Petzl rock tripa, što se pokazalo odličnim potezom za Klemena koji je u Chulillu došao u top formi.

 

Hi! My name is Simon Mangold, I am 25 years old and am travelling from Germany to China by bicycle.

 

Zanimljivu i osobnu priču s prestižne tekme za najbolje ronioce starog kontinenta šalje nam Lidija Lijić, multisportašica, avanturistica, putnica i inspirativna splitska sirena koju možete pratiti po svijetu iznad i ispod površine preko njene FB stranice Lidija Lijić Freediving.

 

Negdje daleko početkom godine započeo je novi ciklus priprema za sezonu 2014, sa ciljem odlaska na europsko prvenstvo Tenerife 2014. Dugo pripremno razdoblje s receptima za uspjeh, treninzima smiksanim od strane našeg trenera Ivana Drviša, imalo je za cilj napredovati u svim segmentima i konačno , s lakoćom se otisnuti od 4.-tog zida i preroniti 200+ metara.

Maja Bonačić, poznata triatlonke i aktivistica piše za Ekspediciju o utrci u Kolumbiji

 

Negdje oko Božića se pojavila prva ideja da idemo u Kolumbiju na utrku, neposredno nakon izlaska kalendara Svjetske serije u dugom triatlonu. Nešto što je u početku bila samo luda ideja, jer tko normalan ide u Kolumbiju na utrku, polako je prerasla u plan: utrka je bila dovoljno rano (početak ožujka) da zaključimo da bi mogli uzeti dosta bodova, jer duga je i hladna zima, nije lako trenirati i spremiti se za utrku polu-ironman distance. To je 1,9km plivanje, 90km bicikl te 21km trčanje.

Hrvatske i svjetske destinacije, njihove atrakcije, zanimljivosti i priče otkrijte uz tipTravel magazine, prvi hrvatski digitalni i interaktivni online magazin o turizmu i putovanjima.

Braća Bogovac, prijatelji Ekspedicije, šalju nam priču, sliku i video iz Australije i Novog Zelanda

10 dana, dva brata, jedna kamerica, malo prtljage i tonu želja bio je moto ove kratke avanture koja je započela u Sydneyju, protegla se do Novog Zelanda te odbila na koraljni greben!

Hrvoje Jurić, biciklist, putnik, putopisac, prijatelj i velika osoba u svemu što radi kreće na svoju novu avanturu - suludo biciklističko putovanje preko više od 20 alpskih prijevoja! Ovo je njegova priča:

Uskoro će Hrvatska ugostiti međunarodni susret podvodnih ribolovaca u Zadru. Radi se o DiveIN kupu, kojem je ovo druga godina održavanja, a ugostiti će preko 100 natjecatelja ovog zanimljivog sporta

 

Danas istraživanja novih prostora i ekspedicije u klasičnom smislu riječi postaju suvišne. Sve je istraženo, dostupno, viđeno. Da bi zadovoljili osobnu, ali i ljudsku, osnovnu, potrebu za istraživanjem, otiskujemo se u najintimniju ekspediciju do sad.

 (c) 2010. - 2012. Ekspedicija.net