Motivi za ekspediciju

Ekspedicija je organizirana grupa ljudi koji kreću u pothvat s točno određenim ciljem, kroz proces traženja i putovanja terenom u svrhu otkrića, npr. nepoznatih ljudi, teritorija, informacija...

U većini civilizacija, bog, ili božje obećanje besmrtnosti, nalazi se na najvišem vrhu: Olimp za Grke, Brdo Sinaj za Židove, Fuji za Japance. Kilimanjaro je jedan od sedam vrhova, najviših vrhova kontinenata, među kojima je 4. najviši. Kroz povijest, Kilimanjaro je bio izvor inspiracije za mnoge, među kojima se mnogi sjete Hemingwaya, koji zaleđeni Kilimanjaro u svojem djelu „Snjegovi Kilimanjara“ predstavlja kao posljednji cilj svog junaka i njegov put u besmrtnost.

Sve navedeno čini dovoljan motiv za odabir Kilimanjara za prvu ekspediciju Sveučilišta u Rijeci. Ekspedicija je sastavljena od studenata i nastavnog osoblja s različitih fakulteta Sveučilišta u Rijeci, što je odraz vrijednosti koje želimo ovom ekspedicijom promicati:

  • studiranje je više od samog usvajanja znanja i vještina, to je način života, koji se sastoji i od širenja općih interesa, upoznavanja i propitkivanja svijeta. Sveučilište je, analogno tome, zajednica studenata i nastavnika koji zajedno streme nekom obrazovnom ili drugom cilju. Naš korak prema stvaranju takve sveučilišne zajednice je osvajanje Kilimanjara sa ekipom sastavljenom od studenata i nastavnog osoblja.
  • bolja integracija Sveučilišta – da bi sveučilište bolje ispunjavalo svoju ulogu potrebna je funkcionalna, ali još i više kreativna integracija pojedinih sastavnica, u cilju postizanja sinergijskog učinka. Našu ekspediciju čine članovi akademske zajednice koji dolaze s Odjela za informatiku, Tehničkog fakulteta i Pomorskog fakulteta.
  • promicanje usluga dostupnih na Sveučilištu – ekspedicija se planira aktivno uključiti u korištenje i promociju usluga koje doprinose ciljevima Sveučilišta: psihološku pripremu obaviti će Sveučilišni savjetovališni centar, za sportske pripreme obaviti će se konzultacije s Riječkim športskim sveučilišnim savezom. Ponudu za partnerstvo uputit ćemo i Zakladi Sveučilišta u Rijeci, Studentskom centru i Studentskom zboru, te se aktivno uključiti u programe koje navedene organizacije nude.
  • promicanje kvaliteta koje Sveučilište u Rijeci čine Sveučilištem na kojem se isplati studirati – ova ekspedicija je prva tog oblika koju će organizirati neko Sveučilište ili drugo visoko učilište u Hrvatskoj, sama ta činjenica pokazuje da Sveučilište u Rijeci podržava individualnost i entuzijazam svojih studenata i nastavnika. Zastava Sveučilišta u Rijeci koja će se vijoriti na vrhu Kilimanjara može biti vizualni simbol te predanosti kvaliteti i inovativnosti po kojoj Sveučilište želi biti poznato.

 (c) 2010. - 2012. Ekspedicija.net