Galapagos

Piše: Lidija Ilijić

Otočje Galapagos smješteno je oko 972km zapadno od obale Ekvadora, zemlje kojoj pripadaju. Skupina od 19 otoka vulkanskog podrijetla 1959.g . proglašena je nacionalnim parkom i morskim biološkim rezervatom. Smješten na križanju triju ocenaskih struja, Galapagos je pravi melting pot morskih vrsta.

Zbog svoje izoliranosti na otočju su se razvile i očuvale endemske vrste,na osnovu kojih je Charles Darwin 1835. nakon posjeta Galapagosu, postavio svoju poznatu teoriju evolucije.

Galapagos je san destinacija svakog ronioca. Bogatstvo flora i faune podmorja , pitome životinje navikle na ronioce, svsrtale su Galapagos u 10 najpoznatijih ronilačkih destinacija.

Tako se i moja želja da zaronim na Galapagosu, konačno ostvarila. Nakon putovanja po prekrasnim planinskim krajolicima Perua i Bolivije, na red je dosao i dugo očekivani Galapagos.

Ronjenje s morskim psima, mantama, kornjačama, morskim lavovima, flamengosi, stogodišnje kornjače, iguane, pelikan,pingvini … jednom riječju raj!

Zbog križanja jakih struja, ronilačke lokacije zahtjevaju iskusnije ronioce, iako se i na samo par metara dubine, roneći na dah, može uživati u druženju s podvodnim svijetom.

 (c) 2010. - 2012. Ekspedicija.net