Novi list: Snjegovi Kilimanjara izazov za riječke sveučilištarce

Novi list: Snjegovi Kilimanjara izazov za riječke sveučilištarce

Studiranje i hrvatska Sveučilišta kroz medije su posljednjih godina uglavnom predstavljana kroz probleme i afere, a kad se tome pridoda teško nalaženje posla nakon završetka studija, nije ni čudo da sve više studenata gubi motivaciju.

Naša je ideja da ovim projektom dokažemo kako i dalje postoje inicijative koje dolaze iz studentske populacije, te da pokažemo kako razdoblje studiranja može biti ispunjeno i s nekim različitim životnim stilovima, objasnio je Vito Maričić u kratkim crtama koja je osnovna ideja koja se krije iza prve hrvatske sveučilišne ekspedicije na najviši vrh Afrike - Kilimanjaro (5895 m).

Šestorica bivših studenata i nastavnika koji dolaze s Odjela za informatiku, Tehničkog fakulteta i Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci za svoj su cilj odabrali jedan od sedam najviših vrhova kontinenata - planinu koja je, kako kažu, bila izvor inspiracija za mnoge sportaše i umjetnike, među kojima rado ističu Ernesta Hemingwaya i njegovo kultno djelo "Snjegovi Kilimanjara" u kojem afrički planinski cilj predstavlja "posljednji cilj svog junaka i njegov put u besmrtnost".

Sport i antropologija

KILIMANJARO 2010

SANDRO ERCEG, "friški" diplomant studija brodogradnje Tehničkog fakulteta u Rijeci
- Zamisao mi se isprva učinila odličnom, a poziv sam prihvatio bez mnogo razmišljanja, u skladu s avanturističko-istraživačkim duhom koji gajim. Jedan od razloga pristanka na sudjelovanje je i taj da dosad nisam imao priliku sudjelovati u projektu ove vrste i opsega. Sudjelovanje u ekspediciji shvaćam kao svoj osobni izazov - koliko mogu učiniti sam, koliko mogu pridonijeti timu i kako se mogu prilagoditi potrebama drugih.

NEBOJŠA NIKOLAJEV, student Pomorskog fakulteta i spasilac
- Prijavio sam se prvenstveno jer imam žeju i potrebu za nečim novim i uzbudljivim. Želim proputovati cijeli svijet, a ovo je odličan početak pogotovo uz ovako dobro društvo. Najzanimljivije u projektu je sinkronizacija nas studenata u ostvarenju ovog projekta, postavljanje ciljeva i stvaranje nečeg pozitivnog. Najzahtjevnija će mi zasigurno biti psihološka borba sa samim sobom na velikoj visini.

ZORAN NEBIĆ, asistent na Tehničkom fakultetu u Rijeci
- Svaki veći pothvat počinje od ljudi i najveći će mi izazov biti uspostaviti i održati odnos sa drugim članovima ekspedicije. Najzanimljivije mi je u ovom projektu što smo sa svime krenuli od početka i potpuno sa vlastitim snagama doveli do stadija gdje možemo biti zadovoljni, a pritom puno naučili i o vođenju projekata i o marketingu i o svemu sličnome što nam predstavlja pozitivno životno iskustvo i dobar start za neke buduće sportske i životne pothvate.

IVAN FUĆAK, diplomirao informatiku i računarstvo na Fakultetu za računarstvo i informatiku Univerziteta u Ljubljani (bio je predsjednik i osnivač Kluba riječkih studenata u Ljubljani)
- Prijavio sam se jer mi je ekspedicija zvučala kao nešto novo, zanimljivo i izazovno. Najzanimljiviji mi je u projektu klimatski raspon koji ćemo prolaziti prilikom penjanja na Kilimanjaro, naime proći ćemo od izrazito vrućih područja (džungle), do ledenog vrha Kilimanjara. Kao mogući problem vidim poteškoće u funkcioniranju organizma na visini.

SINIŠA KNEŽEVIĆ, student Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu
- Vitomir me uspio nagovoriti na ekspediciju iz više razloga, a prije svega zbog odlične ekpie koja se okupila oko ovog projekta i ljubavi prema ovom sportu. Najzanimljiviji u čitavom projektu smatram da će biti sam uspon i faze kroz koje će prolaziti svaki od članova ekspedicije, te neplanirani izazovi koji će nas pratiti na usponu do vrha. Najzahtjevniji dio mogao bi biti silazak prije svega zbog umora i iscrpljenosti.

Pod vodstvom Vitomira Maričića, člana Riječkog alpinističkog kluba koji iza sebe ima sudjelovanje na ekspediciji na Aconcaguau - najviši vrh Južne Amerike, te uspon na Mont Blanc, put Afrike će u rujnu krenuti i Zoran Nebić, Sandro Erceg - inače aktualni nosilac "etikete" studenta generacije riječkog Sveučilišta i dobitnik rektorove nagrade (2009./10.), Ivan Fućak, Siniša Knežević i Nebojša Nikolajev. Iako tek Maričić i Nebić imaju iza sebe alpinističkog iskustva, svi članovi ekspedicije aktivni su sportaši što su dokazali i s tri ekipne medalje s kostrenskog i rapskog triatlona ove godine.

- Kilimanjaro nije tehnički zahtjevan vrh, no prilikom pristupa i uspona treba odhodati više od sto kilometara, a visina pri tome može stvarati velike probleme. Uspon i silaz bi, ukoliko se poklope uvjeti trebali trajati pet do šest dana. Nadamo se da ćemo uz ovu sportsku komponentu, nakon uspona uspjeti obaviti i antropološka istraživanja, odnosno upoznati život, običaje i uvjete u kojima žive lokalna plemena. Najbitnije nam je, zapravo, da pokažemo Sveučilištu da je moguće izvesti takav projekt.

Humanitarni cilj

Ova ekspedicija je prva tog oblika koju će organizirati neko Sveučilište ili drugo visoko učilište u Hrvatskoj, sama ta činjenica pokazuje da Sveučilište u Rijeci podržava individualnost i entuzijazam svojih studenata i nastavnika.

Zastava Sveučilišta u Rijeci koja će se vijoriti na vrhu Kilimanjara može biti vizualni simbol te predanosti inovativnosti po kojoj Sveučilište želi biti poznato, zaključit će Maričić dodavši da ekspedicijom planiraju "izreklamirati" korištenje i promociju usluga koje doprinose ciljevima Sveučilišta - psihološku pripremu obaviti će Sveučilišni savjetovališni centar, a za sportske pripreme konzultirali su se s Riječkim športskim sveučilišnim savezom.

Ekipa se pripremala u Julijskim Alpama, na Velebitu, te čestim usponima pod opterećenjem od tridesetak kila na leđima na Učku, a u cijeli su projekt uključili i humanitarnu komponentu, sudjelujući u humanitarnoj akciji slanja tenisica u Etiopiju i akcijama davanja krvi. U planu je da u suradnji s Crvenim križem, najavio je Maričić, u Keniju sa sobom odnesu i 100 kilograma humanitarne pomoći.

Svoju potporu prvoj sveučilišnoj hrvatskoj ekspediciji izrazili su između ostalih i predsjednik Hrvatske prof. dr. sc. Ivo Josipović, te rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Pero Lučin. Više detalja o ekspediciji može se saznati na službenoj internet stranici www.ekspedicija.net

 

 

Vedrana Simičević, NOVI LIST 18.8.2010., STR. 39.

 


 (c) 2010. - 2012. Ekspedicija.net