Adventure Sport: Sva čuda Južne Amerike

Adventure Sport: Sva čuda Južne Amerike

Nova avantura riječkog ekspedicijskog TLI tima odvija se u Južnoj Americi. Kao što i službeno ime ekspedicije govori „Todo posibile, nada seguro“, sve je moguće, ali ništa sigurno ili doslovno.

 

 

Osnovni cilj tijekom putovanja dugačkog dvanaestak tisuća kilometara, od 4. do 27. srpnja ova godine, je lov na raznorazne rekorde. Putujući kroz Brazil, Paragvaj, Boliviju i Peru TLI će obići desetak svjetski jedinstvenih pojava i utvrditi jesu li zbilja tako jedinstvene ili ne. Ekspedicija i ove godine na sportski i inovativan način promiče otvorenost novim idejama i istraživačkom načinu života, a od ranije su poznati po projektu "Prva hrvatska sveučilišna ekspedicija Kilmanjaro Africa 2010", alpinistička ekspedicija „Kavkaz12“ te mnogobrojnim lokalnim humanitarnim i sportsko-društvenim akcijama.

Loveći rekorde kontinenta, TLI će pokušat postaviti i poneki svjetski rekord u dosad neviđenim kategorijama. Neki od rekorda s kojih će TLI napraviti interesantne reportaže su: najviši grad na svijetu, najopasnija cesta na svijetu, najveća slana površina na zemlji, najdublji kanjon planete i još nekoliko zanimljivih činjenica, plus dva svjetska čuda.

Članovi tima su Kristina Ribarić, Ivan Fućak i Vitomir Maričić, iskusni TLI putnici. Kristina je član ekspedicije Kavkaz12, Ivan ekspedicije Kilimanjaro Africa, a Vitomir je vodio obje ekspedicije i još nekoliko većih projekata. Zadnja njegova akcija, javnosti možda i najpoznatija, je glavna uloga u Severninom sportu. Osvježenje tima je slovenska biologinja i flautistica Anja Dolinar.

„Uvijek smo spremni na nove izazove, nova znanja i pustolovine. Nadam se da će nas ljudi prepoznati te se pridružiti na neki način, kao partneri projekta ili čak članovi u nekoj pustolovini. Ili, još bolje, motivirati se i sami odvažiti na korake koje su odgađali“ istaknuo je Vitomir Maričić, voditelj projekta.

TLI članovi su poznati sakupljači iskustava na svojoj koži i vodeći se pretpostavkom da je osobno iskustvo nezamjenjivo, kreću i na ovu avanturu. Svaki od rekorda nastojat će što bolje dokumentirati i na licu mjesta utvrditi radi li se stvarno o rekordnoj pojavi za naš planet ili je to plod mašte, predaje, neinformiranosti i loše percepcije. Izvještaje i zaključke objavljivat će na službenim internetskim stranicama www.ekspedicija.net.

Partner ove ekspedicije je „Da, da, da želim putovati“ – putnička agencija koja ima rješenja za čudne ideje.

PREMIJERNO PREDSTAVLJAMO LISTU REKORDA „TODO POSIBILE, NADA SEGURO“:

Najviši grad na svijetu

Posjetit ćemo grad Potosi, prema Lonley Planetu, najviši grad na svijetu. Kakav je život na visini i koja je to točno visina? Imaju li zimi sedam metara snijega? Imaju li uopće ljeto?

Najsretniji grad na svijetu

Prema GfK Custom Research, Rio de Janeiro je najsretniji grad na svijetu. Što točno to znači?

Najveća prašuma na svijetu

Usporedit ćemo Amazonu, pluća planeta, s tropskim kišnim šumama Azije, Indonezije, Australije, najvišim šumama svijeta u Sjevernoj Americi i ostalim šumama koje smo do sada posjetili.

Najviše svjetsko plovno jezero

Svi se sjećaju imena Titicaca sa satova geografije. Zašto je toliko važno, da li je ta titula opravdana?

Najviši glavni grad na svijetu

FIFA i njene zabrane igranja utakmica proslavile su La Paz, ionako bogate povijesti. Provjerit ćemo koliko je teško odigrati utakmicu na "visini" zadatka.

Najopasnija cesta na svijetu

Yungas, popularna „Cesta smrti“, toliko opasna da je nedavno zabranjena za promet. Dok je još dozvoljen MTB spust iskoristiti ćemo priliku da istražimo temu.

Najdublji kanjon na svijetu

Koliko je to točno dubok Cotahuasi? Dublje od Mrtvog mora? Koliko je usko, kako izgleda? Da li je moguće montirati slackline?

Najpoznatija plaža i najatraktivnije guze planeta

Poznata Copacabana, zapravo najpoznatija, prema Travelchannelu. Da li je ova i u Hrvatskoj opjevana plaža stvarno bolja od svega što smo do sada vidjeli? Konkuriraju li plaže Australije, Tajlanda, Hrvatske, Kalifornije, Španjolske, Zanzibara, Šri lanke, Čilea i ostatka svijeta gdje smo se imali priliku kupati? Muški i ženski sud - istraživanje kvalitete brazilskih latino djevojaka.

Najveći stadion na svijetu

Maracana. Kako i zašto nosi mitski naziv najvećeg stadiona na svijetu?

Najpoznatiji svjetski geoglifi

I najveći? i najstariji? Svemirci i svemirska posla? Ili razbibriga pradavnih naroda? Provjerit ćemo Nasca linije.

Najveća slana površina

Nakon uspona na Sodomu, planinu isključivo od soli, ranije ove godine, idemo u slanu pustinju, najveću na svijetu. Skrovite oaze života, optičke varke i ogromne reflektivne površine, hotel od soli i neslane šale cijelim putem. Uyuni pustinja – nigdi cukar, samo sol.

Najveći grad na svijetu

Tiwanaku, grad drevne civilizacije koji slovi za najveći grad u svoje vrijeme i biser izbrisane civilizacije. Mislilo se da je to centar svijeta. Isplati se pogledati.

U lovu na rekorde nabasati ćemo i na dva svjetska čuda

Machu Picchu i kip Krista Otkupitelja. Iako ne spadaju u rekordne kategorije, želimo procijeniti što ih točno svrstava u prestižnu grupu elitne svjetske baštine i oduzimaju li dah baš toliko. Da naš pohod ne ostane samo promatračko istraživački, odlučili smo ostaviti traga i nekim svojim rekordima:

Navijači

Smatramo da ćemo biti prvi navijači hrvatske nogometne reprezentacije u susret svjetskom prvenstvu u Brazilu te ćemo povesti prvo navijanje za što bolji hrvatski plasman.

Picigin

Pokušat ćemo pronaći lokaciju za najviši picigin na svijetu. Ako se ne smrznemo, poslat ćemo razglednicu širenja hrvatske tradicije u neslućene visine.

Najviša odijela na svijetu

Pronaći ćemo ogroman vulkan i popeti se na njega. Nije to neki podvig, imamo iskustva u penjanju preko 5 i 6 tisuća metara, ali ovaj puta želimo se penjati kao Bond, James Bond. U RIO odijelu i kravati, elegantno i brzo i postaviti rekord za najveću nadmorsku visinu dosegnutu u odijelu.

Čistoća

Legendarno psihoaktivno piće Ayahuasca koje tisućama godina slovi za eliksir koji pročišćava dušu i tijelo kroz trans na rubu izvantjelesnog iskustva će nam u tome pomoći. Za to moramo prvo pronaći Šamana koji zna drevnu recepturu i voljan je eksperimentirati sa navijačima koji nose odijela, koji bi onda postali – najčišći i produhovljeni Hrvati.

Najmoćnije piće

Okultno piće Nitro, službeno piće TLI teama, kod mnogih koji su ga probali ostavlja dojam najjače rakije. Poseban blend domaćih travarica prožet suhim korijenom Encijana djeluje moćnije od svih domaćih žestokih pića koje smo probali. Računica je da bi koktel Nitra i Ayahuasca morao biti najmoćnije piće na svijetu.

Više informacija o TLI timu te prošlim i aktualnim projektima potražite na www.ekspedicija.net i facebook.com/ekspedicija.net.

 


 Adventure Sport, 02.06.2013.

 (c) 2010. - 2012. Ekspedicija.net